Bună Dimineața

Decât profesor sau medic sărac în Moldova, mai bine „argat” bogat în Italia

Conaționalii noștri de acolo nu au un lucru prestigios, nici chiar cei cu studii superioare nu pot să se angajeze conform specialității. Cel mai des ei își câștigă pâinea de pe urma faptului că au grijă de bătrânii italieni: îi trezesc, îi spală, îi îmbracă, îi plimbă, îi hrănesc, le fac ordine în casă și îi duc la culcare. Asta nu este o muncă ușoară, ba chiar este foarte grea, dar moldovenii o acceptă pentru că nu au soluții mai bune! Deseori ei sunt batjocoriți de stăpâni sau amenințați că vor fi concediați, ei însă rabdă… înghit amar și rabdă! Mulți nu s-au gândit niciodată că vor ajunge în slujba cuiva, dar sărăcia și haosul din R. Moldova „i-au alungat” din țară, i-au îndepărtat de copii, de soți sau de soții și i-au lăsat să se descurce cum pot. Unii au reușit să-și tragă familia după ei, alții încă speră că aici lucrurile vor reveni la normal și doar se rezumă la trimisul banilor și a coletelor.

Spre surprinderea mea, am descoperit că o bună parte dintre cei plecați sunt oameni care nu trăiau foarte rău aici în țară. Unii au fost profesori, alții medici, am întâlnit și economiști sau foști sportivi. Ei au plecat de acasă chiar dacă erau respectați și solicitați. Pentru că educau generații noi, pentru că salvau vieți omenești sau pentru că reprezentau țara peste hotare, aceștia primeau un salariu care le permitea cu greu să supraviețuiască de la o lună la alta. În Italia slujba lor este mult mai apreciată și, respectiv, mult mai bine plătită – cel mai mic salariu este în jur de 1000 de euro pe lună. Cineva dintre ei mi-a spus că mereu când vine acasă îi vede pe oameni cu paharul în mână și prin urmare nu dorește să se întoarcă la o asemenea viață. Persoana are dreptate, acum la sate unica ocupație a țăranilor fiind făcutul și băutul vinului. 

Cei care au rămas acasă cred că moldovenii plecați fac bani cu ciocanul, iar deseori îi aud să spună că femeile acolo curvăresc, iar bărbații fură. De la italieni am aflat că ai noștri sunt foarte mult apreciați și solicitați pentru că-și fac munca cinstit, nu fură și nu bat bătrânii, cum fac reprezentanții altor naționalități. Cât despre curvărit, tot acolo am avut ocazia să văd pe marginea străzilor mai multe prostituate. Localnici care care mă însoțeau mi-au spus că majoritatea ar fi din România sau din Rusia, iar moldovencele nu se ocupă cu asemenea prostii, cel puțin cea mai mare parte dintre ele. În privința asta consider că totul este subiectiv, n-avem de unde ști care-i adevărul!

Nu cred că cei care muncesc peste hotare vor fi motivați să revină acasă în timpul apropiat. E dificil să renunți la un salariu de 1000-2000 de euro, pentru un salariu de 4000-5000 de lei. Atunci când statul nu-ți oferă soluții sau încredere în ziua de mâine, nu-ți rămâne nimic altceva decât să-ți iei lumea în cap și s-o apuci unde te duc ochii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *