Moldova

Despre ce scria TIMPUL acum un an

 Consiliul de Administraţie al Fondului „Aprilie 2009” a venit cu iniţiativa de a construi un monument al victimelor torturii. În acest sens, Fondul s-a adresat Consiliului municipal Chişinău (CMC) să aloce un teren adecvat pentru construcţia acestui monument. „În condiţiile în care guvernarea comunistă refuză să-şi recunoască vina, să-şi ceară public scuze şi să-şi asume plenar responsabilitatea pentru acţiunile îndreptate împotriva cetăţenilor R. Moldova, este de datoria noastră să-i susţinem pe acei care au avut de suferit în urma regimului dictatorial instaurat de Vladimir Voronin şi să le oferim reabilitarea morală”, se menţionează în adresarea către CMC. Din componenţa Consiliului de Administraţie al Fondului „Aprilie 2009” fac parte Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, omorât în noaptea de 7 aprilie, Iurie Crăciuneac, victimă a torturii, care a trecut prin „coridorul morţii”, şi Vlad Filat, preşedintele PLDM.

Liderul liberal-democraţilor a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că „monumentul va fi dovada istorică a adevăratei facturi a regimului care a condus R. Moldova începând cu 2001”. În acelaşi timp, Iurie Crăciuneac susţine că tinerii nu primesc niciun ajutor din partea statului. „Dimpotrivă, procurorii resping plângerile tinerilor care au fost bătuţi de poliţişti, motivând că n-au suficiente probe. Acest lucru se întâmplă chiar dacă vin cu răni vizibile pe tot corpul sau cu organele interne grav afectate, ca urmare a loviturilor primite de la poliţişti”, spune Crăciuneac. La rândul său, tatăl lui Valeriu Boboc crede că, prin intermediul Fondului, oamenii de bună-credinţă vor contribui la reabilitarea morală şi fizică a persoanelor care au avut de suferit în urma evenimentelor de după scrutinul parlamentar din 5 aprilie.

Până în prezent au fost colectaţi circa o sută mii de lei, bani veniţi din donaţiile oamenilor simpli, agenţilor economici etc. Aceşti bani sunt redirecţionaţi pentru asistenţa juridică şi medicală de care au nevoie victimele.

TIMPUL, 20 iulie 2009

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *