Moldova

Despre islam, biserică şi guvern…

Ce spune Constitutia RM?

Articolul 16 din Constitutia RM Articolul 16 din Constitutia RM afirma (2) Toţi cetăţenii Republicii Moldova sînt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială.

Articolul 31 din Constitutia RM prevede urmatoarele: (1) Libertatea conştiinţei este garantată. Ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc. (2) Cultele religioase sînt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii. (3) În relaţiile dintre cultele religioase sînt interzise orice manifestări de învrăjbire.

La fel prevad si angajamentele Moldovei in Consiliul Europei, in relatiile cu UE, ONU si CSI. Daca cineva are pretentii fata de inregistrarea cultului musulman – trebuie sa aiba pretentii in primul de Constitutia RM si sa ceara iesirea RM din Consiliul Europei.

Argumentele false impotriva inregistrarii cultului islamic

Am auzit cateva argumente impotriva dreptului musulmanilor de a-si legaliza activitatile in Moldova. Argumentele in cauza nu sunt convingatoare. Iata de ce:

Argumentul fals 1: “Cate biserici sunt in Arabia Saudita si de ce trebuie noi sa permitem moschei in Moldova?”

Argumentul este absurd din urmatoarele motive. In primul rand Moldova nu este Arabia Saudita, si sper ca niciodata nu va fi ca Arabia Saudita. In Arabia Saudita femeile nu au dreptul sa conduca masini, nu pot iesi singure din casa, si intr-adevar nu sunt biserici. Dar asta e problema lor. Eu nu vreau ca Moldova sa imite in vreun fel Arabia Saudita. Eu vreau ca femeile in Moldova sa poata conduce masini, sa iasa la terasa, iar statul sa fie separat de biserica. Cei care vor sa imite Arabia Saudita sunt niste persoane care nu doresc binele acestei tari.

In al doilea rand alte state musulmane, de exemplu Siria sau Egiptul sunt pline de biserici. In ambele state circa 10% din populatie sunt crestini – crestini siriaci in Siria si copti in Egipt (sunt mai multi crestini in Siria decat etnici rusi in Moldova). Si unii si altii sunt arabi crestini. O sumedenie de palestinieni sunt arabi crestini si aproape jumatate din locuitorii arabi ai libanului sunt crestini (maroniti, greci ortodocsi, greco catolici, armeni etc). Orientul Mijlociu este plin de biserici – si acestea sunt recunoscute si protejate de autoritatile siriene sau egiptene. Da comunitatile crestine din aceste tari au probleme, dar organizatiile lor sunt recunoscute, activeaza legal si sunt protejate de stat (desi uneori insuficient). Este regretabil ca unii cetateni RM au un grad de intoleranta religioasa mai maredecat autoritatile siriene sau cel egiptene – state autoritare, care si-au ucis proprii cetateni in ultimele luni, dar in acelasi timp recunosc religia crestina si au protejat de nenumarate ori bisericile de atacurile unor radicali musulmani. Personal atest ca o treime din centrul istoric al orasului Damasc este cartierul crestin – plin de biserici siriace si armene, o sumedenie de crestini isi etaleaza apartenenta religioasa la intrare in casa, pe geamuri sau langa fantanitele din centrul Damascului.

Tin sa dezamagesc pe unii – insa si arabii, si musulmanii in general sunt oameni normali. Da, multi din ei sunt conservatori, unii sunt fundamentalisti, insa majoritatea sunt chiar foarte similari cu populatia din RM – vor si ei ca politia sa nu fie corupta, vor si ei sa fie respectati de propriile guverne sau de alte state, in majoritatea statelor musulmane femeile pot merge singure pe strada, inclusiv noaptea, conduc masini, si au aceleasi aspiratii ca si locuitorii Moldovei. Si islamul are o sumedenie de similitudini cu crestinismul, si chiar moastele Sfantului Ioan Botezatorul sunt in moscheea Umayad din Damasc si musulmanii stau la rand sa li se inchine.

Argumentul fals 2: “Cultul islamic nu corespunde istoriei si traditiilor acestui pamant si majoritatea crestina este impotriva recunoasterii lor (?)”

Sa inteleg ca cei care accepta logica de mai sus cred ca Moldova nu trebuie sa permita legalizarea cultului musulman in Moldova, iar Siria si Egiptul trebuie sa interzica cultul crestin pebtru ca este minoritar? Nu sunt de acord. Cred ca Moldova trebuie sa respecte minoritatile religioase, inclusiv cele musulmane; iar statele ne-crestine ca Siria sau China trebuie sa respecte drepturile minoritatilor crestine.

Argumentul fals 3: Musulmanii si terorismul

Sa fim seriosi. Cineva chiar crede ca musulmanii fundamentalisti trebuie sa fie inregistrati legal ca sa comita atentate teroriste? De parca Bin Laden a incercat sa-si inregistreze casa de rugaciune in SUA inainte de 11 septembrie. Absurd. Din contra – neinregistrarea poate duce la radicalizarea unora. Pentru siguranta statului – este mult mai bine ca casele de rugaciune musulmane sau nemusulmane sa fie inregistrate, sa opereze in campul legii si prin urmare sa poata fi monitorizate de politie si serviciile speciale daca este nevoie ( in cazul inregistrarii, cel putin institutiile abilitate stiu cine, unde si cand se reuneste, pot monitoriza ce se spune etc. Cu organizatii ilegale subterane acest lucru este mult, mult mai dificil. Si e greu sa faci distinctie dintre casele de rugaciune moderate are opereaza pe ascuns si cele radicalizate care tot opereaza pe ascuns. Legalizarea simplifica lucrul de prevenire al extremismului). Fortarea lor in ilegalitate doar mareste protentialul de radicalizare si scade capacitatea statului de a monitoriza si preveni pericolele legate de radicalizare. Asa fac statele care vor sa combata retelele teroriste.

Si legatura dintre religie si terorism/radicalism este ceva mai complexa. Orientul Mijlociu este o regiune complexa in care toate comunitatile au comis o sumedenie de crime – si musulmanii, si evreii, si crestinii. Cititi de exmplu despre Masacrul de la Sabra si Shatila – o suburbie a Beirutului – comis de crestinii falangisti. Si musulmanii au fost implicati intr-o sumedenie de situatii similare sau mult mai grave. Dar de la faptul ca unii sunt atat de radicali si comit maceluri – la interzicerea cultului musulman sau crestin sau iudaic la 2000 de km de orientul mijlociu este o exagerare.

Argumentul fals: 4 “Stefan cel Mare si stramosii nostri au luptat cu musulmanii/turcii, si nu le putem permite acum sa isi legalizeze cultul…”

Argumentul istoric tot nu tine. Si Moldova, si Romania, si Ungaria, si Ucraina si multi altii au luptat cu musulmanii. La urma urmei dacii au luptat si cu romanii, iar voievozii moldoveni cu cei valahi, dar asta nu inseamna ca acum trebuie sa renuntam la cuvintele de origine latina din limba romana, sa se dezintergreze Romania si nu mai stiu ce… Si daca Moldova a luptat si cu Rusia, trebuie sa interzica biserica rusa? Si Franta cu Germania au luptat timp de secole, si acum ce sa faca? sa interzica franceza in Germania si vice-versa? Si musulmanii au luptat cu crestinii in Albania, Siria, Egipt, Turcia – ei si ce? asta nu e argument ca crestinii de acolo sa nu aiba drepturi depline in tarile predomonant musulmane. Argumentul cu luptele istorice este si el o aberatie.

Biserica Ortodoxa si Islamul in Moldova


Foto: Dumitru Liviu-Ştefan (TIMPUL.MD)

Toate religiile monoteiste nu tolereaza alte religii. Asta e esenta religiilor monoteiste – pentru ca recunosc un singur dumnezeu si aspira ca toti oamenii de pe pamant sa recunoasca acest singur dumnezeu. Biserica ortodoxa din RM trebuie sa promoveze ortodoxia sau sa caute readucerea fiilor ratacitori care adopta alte religii prin predici, credibilitate sociala, comportament exemplar, cuviincios, eforturi de convingere, argumente, prozelitism, nu ascunzandu-se in spatele guvernului, a ministerului justitiei si a masurilor administrative. Gagauzii au devenit crestini anume in urma prozelitismului bisericii ortodoxe, nu a restrictiilor impuse de cineva religiei musulmane. Biserica din RM nu are decat sa combata ideile promovate de alte religii prin faptul ca este mai buna, mai aproape de oameni, are preoti mai inteligenti, mai educati, mai putin corupti etc, nu prin presiunile isterice asupra statului RM care trebuie sa fie neutru in treburile religioase.

Sursa: npopescu.yam.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *