Astăzi 20 Octombrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:00
Abonamente

17 Septembrie 2009, ora 16:58

Despre unionism, cu calm (2)

Marime Font

a

 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 
 
 

Arhiva ediţiei

Numărul curent Nr.959 VINERI 20.10.2017

Nr.959 VINERI 20.10.2017

Convertor

Introdu suma
Din
Rezultat
In

Calculator TVA

-
 

„Nimic nu este nerezonabil, daca este util” (Tucidide)

(continuare din numarul trecut al Editiei de vineri) 

Tratatul de baza dintre Romania si R. Moldova, parafat la 28 aprilie, niciodata semnat, a fost, practic, ultimul prilej de manifestare plenara si concreta a aspiratiilor politice unioniste. Dupa anul 2000, „chestiunea unionista” intra intr-o noua faza, pe acelasi trend descrescator, cel putin la nivelul expresiei ei publice.

Paradoxurile unui protest identitar

La 25 februarie 2001 ajunge la putere Partidul Comunistilor. Moldovenismul sovietic redevine politica oficiala, apare Conceptia politicii nationale de stat a RM si Dictionarul moldovenesc-romanesc, se dau publicitatii datele unui recensamant criticat inclusiv de reprezentantii Consiliului Europei, Istoria Romanilor este suprimata din programele de invatamant, iar comunistii vor sa confere limbii ruse statutul de limba oficiala. Reactia societatii este canalizata intr-o miscare de protest ampla, in regim non-stop. Dar aceasta manifestatie, cu evident vector identitar pro-romanesc, are un destin surprinzator. Inceputa in ianuarie 2002 de catre PPCD, va fi reluata, practic, si in anul urmator.

Energia colectata in strada in numele unor revendicari identitare se va descarca insa in alta albie: in noiembrie 2003, liderii strazii vor fi printre initiatorii Comitetului pentru Apararea Independentei si a Constitutiei RM, respectiv, gruparea care va constitui avangarda bataliei impotriva Memorandumului Kozak. Diferentele dintre 2002 si 2003 sunt semnificative si chiar ironice: o lunga actiune de protest declansata de mize identitare pro-romanesti, culmineaza cu a manifestare in numele integritatii si independentei RM. Aburul „unionist”, atata cat plutea deasupra Pietei Marii Adunari Nationale, s-a risipit urgent cu ocazia bataliilor anti-Kozak, purtate sub sloganul „Dumnezeu sa ocroteasca R. Moldova”. Nu e pentru cine se pregateste...

Ceea ce a urmat, se stie. In 2005, legatarii Frontului Popular unionist flancheaza electoral liderul PCRM, in numele obiectivului portocaliu al integrarii regiunii in siajul euroatlantic, persistand, chiar si in pofida evidentelor, in acest proiect. Parafrazand, parca, replica unui celebru personaj din Caragiale, „patria cea mare” se schimba cu „patria cea mica”, iar simbolistica sau incarcatura emotionala livrate, initial, celei dintai, revin acum „patriei celei mici”, devenita intre timp „proiect de succes”. Spatiul public este, practic, epurat de orice discurs cu tenta unionista. Nu doar ca dispare din peisaj, dar capata conotatii negative - sintagma devine sinonima cu „infractor”, „ilegalist” sau „sabotor”.

Resuscitat din dreapta Prutului

Paradoxal, discursul unionist avea sa fie resuscitat, cu timpul, de partea care il abandonase prima, respectiv, dreapta Prutului. Nu neaparat cu intentie. Cel care va face asta va fi presedintele Romaniei, Traian Basescu. Prin diverse declaratii, mai mult sau mai putin ambigue, presedintele Basescu redeschide dosarul si persista, incapatanat, in el. In 2005, condamna Pactul Ribbentropp-Molotov. In ianuarie 2006, afirma ca „politica Romaniei ar trebui sa fie unificarea natiunii romane in interiorul UE”. In iulie 2006, sugera ca a facut o propunere presedintelui Voronin, astfel incat ambele tari sa adere la UE. In 2007 condamna din nou Pactul, iar in mai 2009 il considera definitoriu pentru relatia dintre cele doua state.

Dincolo de ambiguitatea lor, declaratiile au cel putin un efect concret. Teme considerate tabu cu ani in urma redevin frecventabile, usa fiind deschisa chiar de presedintele unui stat euro-atlantic. Mai cu seama la Bucuresti, dar nu numai, s-a constatat, deseori cu stupoare, ca se poate discuta si in acesti termeni relatia dintre cele doua maluri ale Prutului. De ce nu? Ca e bine sau rau, oportun sau inoportun, realist sau utopic – e alta poveste. Ceea ce intereseaza aici este ca asemenea declaratii au conferit, daca nu legitimitate, atunci normalitate acestui tip de discurs.

O asemenea constatare nu duce, fireste, la concluzia ca realitatile s-au schimbat in consecinta. Evident, nu, desi presedintele Basescu ramane cel mai popular politician din Romania in stanga Prutului. A vorbi astazi in termenii unionismului anilor ’90 este redundant si inutil. Pentru ca nu aceasta va schimba - daca se vor schimba! - relatiile dintre cele doua state! Nu „unionismul inimii”, ci o forma de „unionism” pe care am denumit-o „unionismul mintii”. Avem de-a face cu un fenomen nou, inedit in peisaj, dar cu relevanta sociologica consistenta. Nu il exclude neaparat pe cel dintai, dar este pragmatic, cauta solutii la problemele cotidiene, este mercantil si gandeste pe termen scurt. Nu ii cunoastem ponderea sociala, dar va trebui sa ne straduim sa o surprindem. Caci a discuta de acum incolo chestiunea unionismului facand abstractie de aceasta varietate a lui este naiv. Mai cu seama ca o serie de elemente de context favorizeaza aparitia, fie si tacita, a acestui fenomen.

Schita pentru o „sociologie a unionismului” sau dubletele basarabene

In primul rand, demografia si educatia. Evenimentele din 7 aprilie au aratat deja o generatie care nu mai are rabdare. E furioasa si revendicativa, nu se incurca in proceduri, iar pentru ea, orizontul de 20 de ani pentru eventuala integrare „normala” in UE este insuportabil. In plus, aceasta generatie, daca nu are puseurile emotionale si pro-romanesti ale generatiei frontiste, nu are in niciun caz ostilitate fata de Bucuresti.

„Regimul Voronin” nu a avut timp sa produca generatii anti-romanesti, doar a resuscitat sentimentul acolo unde exista. In al doilea rand, cresterea nivelului de aspiratii la toate nivelele societatii, chiar daca in ritmuri diferite. RM, deja cel mai sarac stat european, va iesi, inevitabil, mai tarziu din criza decat tarile din UE. Nevoia de prosperitate si eventualul efect de vitrina pe care, in cativa ani, Romania il va furniza, va fi dificil de ignorat peste Prut. Prosperitatea este o forta motrica dominanta in ziua de azi. Iar daca drumul spre prosperitate ajunge sa treaca (numai) prin Romania, cine se va opune cu adevarat?

Cine se va impotrivi unui pasaport european, unei piete de desfacere incomparabil mai extinse, unei diplome recunoscute in UE sau sansei de a munci legal oriunde? Aceasta este valabil inclusiv pentru minoritari („efectul baltic”). In al treilea rand, contextul geopolitic. In conditiile schimbari prioritatilor americane si, pe cale de consecinta, a unei Rusii tot mai pragmatice in regiune, optiunea (pro)romaneasca a RM nu va mai fi intampinata cu atata ingrijorare. Nu in ultimul rand, problema disonantei cognitive. Indiferent cat se pedaleaza pe asta, acceptarea plenara a identitatii romanesti nu este atat de dificila, iar trecerea de la „moldovean” la „roman”, mai ales la tanara generatie, este un pas care se face fara sacrificii identitare semnificative.
In concluzie, intr-un orizont de 5-10 ani de zile, este plauzibil sa asistam la aparitia unui asemenea fenomen si acolo trebuie cautate, eventual, resorturile unui asemenea curent. Dar asa cum omologul „unionismului inimii” din anii ’90 era „moldovenismul sovietic” anti-romanesc, omologul „unionismului mintii” va fi o forma de moldovenism „soft”, incoerent, dar rezonabil, care detesta in regimul Voronin tonul, nu neaparat continutul. Dar asta este deja alta poveste.
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 15:46

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 14:17

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Scutul antirachetă care este construit de Washington în străinătate constituie o problemă esențială pentru Rusia și China, a afirmat vineri, la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 10:57

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare Din editia print

Federația Rusă susține că va reacționa promt și „simetric”, în cazul în Statele Unite renunță la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, citat de protv.ro.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 


Cele mai citite articole Timpul.md


 


METEO


Find more about Weather in Chisinau, M1