Ultima oră

Detalii despre gruparea criminală condusă de “Borman”, implicată în scandalul de aseară

Informaţiile sunt oferite de un colaborator din cadrul Ministerului de Interne.

Acesta mai spune că şi fratele lui Oleg Pruteanu, Ghenadie Pruteanu, este condamnat la 20 de ani de închisoare în Portugalia, pentru banditism, tâlhărie şi sechestrări de persoane.

Doi ani în urmă, Oleg Pruteanu a creat o grupare criminală care numără acum peste 30 de membri activi şi care deţin arme înregistrate în mod legal, dar şi ilegal. Aceeaşi sursă din cadrul MAI ne spune că însăşi capul grupării, Oleg Pruteanu, deţine un pistol de marca TT, înregistrat cu încălcări de procedură. Mai exact, ca fost condamnat, acesta nu poate să deţină o armă de foc.

Aceeaşi grupare criminală a fost implicată în cazul omorului lui Alexei Veretca, alias Krasavcik, care a fost împuşcat în aprilie 2012 , într-un local de la periferia oraşului Orhei.

Gruparea Borman este coordonată de hoţul în lege, moldoveanul Ivan Guşan, cunoscut ca “Patron” şi care locuieste în România. Potrivit unor informaţii apărute pe internet, Guşan este protejatul lui “Micu”, cu numele adevărat Petru Popovici-Gâlcă – prima “autoritate” din Moldova, încoronat ca “hoţ în lege”.

Pentru prima data “Patron” a fost condamnat în 1995 la trei ani de închisoare pentru furt în proportii deosebit de mari. În 2002, Ivan Guşan a fost acuzat de extorcare de bani, acesta însă a reusit să dea bir cu fugiţii. A fost prins şi trimis în judecată în 2007, fiind acuzat că a înfiinţat o organizaţie ilegală, cu ramificaţii în Occident, pe filiera Chişinău–Sibiu. “Patron” a fost, însă, pus în libertate după înregistrarea dosarului la Tribunalul Bucureşti şi după respingerea de către Curtea de Apel Bucureşti a recursului Parchetului care solicitase menţinerea arestării preventive.

Acelaşi colaborator din cadrul Ministerului de Interne menţionează că gruparea Borman a devenit în ultima perioada tot mai agresivă, înfăptuind crime grave şi deosebit de grave: sechestrare de oameni, trafic de droguri şi de arme, atacuri tâlhăreşti, contrabandă cu ţigări, contrabandă cu maşini furate, dar şi extorcare de bani.

Gruparea are legături cu autorităţi şi grupări criminale de peste hotare, din Ucraina, Rusia, România, Portugalia, Franţa, iar o parte din aceste infracţiuni sunt comise în privinţa cetăţenilor Republicii Moldova, care activează peste hotare.

Amintim că, în seara zilei de ieri, două persoane au fost reţinute, pentru că ar fi răpit şi maltrata un bărbat. Asupra celor doi au fost depistate patru arme.

Sursa: epresa.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *