Actualitate

Dispărute fără urmă! Arheologii din Moldova încearcă să dea de urma a două falere de argint poleite cu aur

Între timp, fostul președinte al cooperativei de producție din Tvardița, singura persoană acuzată în cadrul dosarului penal pornit acum câțiva ani, a scăpat nevinovat, se arată într-o investigaţie a portalului specializat www. Anticorupţie.md.

Piesele antice unice au fost găsite de un tractorist încă în 1965, în timpul unor lucrări agricole. Este vorba despre două falere de argint poleite cu aur, un fel de ornamente în formă de medalie purtate de soldaţii romani sau greci, ori prinse la harnașamentul cailor, datate din secolul III-II înainte de Hristos. Accesoriile, lucrate cu multă fineţe, au înfrumuseţat mult timp o fântână din sat, fiind agăţate acolo de localnicii care nu ştiau ce reprezintă acestea. Specialiştii de la Muzeul de Arheologie şi Etnografie din perioada sovietică au aflat de ele abia în 1989 şi s-au deplasat pentru săpături arheologice la locul unde au fost descoperite vestigiile.

Potrivit arheologului Serghei Agulnikov, la începutul anilor 1990, arheologul Victor Beilicci, care s-a născut în Tvardiţa şi care este stabilit în Rusia de mai mulţi ani, a începutut săpăturile acolo. A găsit un mormânt distrus în vechime. Tot acolo se aflau două amfore mari din secolele III-II înainte de Hristos, dar şi alte piese unice. Autorităţile publice locale au condiţionat atunci ca toate piesele găsite să rămână în muzeul din localitate, pentru că acestea ar fi mândria localnicilor. Doar că falerele aşa şi nu au mai ajuns în muzeu. „Nu am avut condiţii pentru a păstra aceste obiecte valoroase. Nu am avut niciodată safeu, iar uşile şi ferestrele pot fi sparse cu uşurinţă”, explica anterior Zaharii Iazadji, directorul muzeului din Tvardița. Bărbatul spunea că din 2010 nu a mai auzit despre aceste piese.

Un dosar penal, pornit cu întârziere

Acum câţiva ani, şefii de la Ministerul Culturii au trimis o scrisoare autorităților publice locale din Tvardița în care cereau să afle unde au dispărut falerele. Primarul Ivan Jeleapov nu a putut oferi însă un răspuns clar. Ulterior, în noiembrie 2012 Agenţia Națională Arheologică a trimis o sesizare la Ministerul de Interne prin care solicita să fie investigate circumstanţele dispariţiei pieselor antice, precum şi cine se face vinovat de acest fapt. La scurt timp, Secţia urmărire penală a Direcției Urmărire Penală a MAI a demarat o anchetă, iar peste câteva săptămâni cauza penală a fost transmisă Inspectoratului de Poliție Taraclia. “Urmărirea penală a fost tergiversată de către Poliţia din Taraclia, iar la demersurile Agenţiei către Inspectoratul General al Poliţiei n-au fost furnizate informaţii despre etapa la care se afla dosarul”, spune Ana Sarivan, jurista care reprezintă Agenția Națională Arheologică în acest dosar.

În iulie 2013, în urma unei sesizări expediate de Agenţie în adresa Procuraturii Generale, cauza penală a fost retrasă de la Taraclia, fiind preluată de procurorii Secției conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului de Interne şi Serviciului Vamal. Abia atunci, după aproape un an de la deschiderea dosarului penal, au fost audiaţi martorii şi dispusă efectuarea percheziţiilor.

În cadrul anchetei, specialiștii au constatat că piesele, care împreună cântăreau cam 400 de grame, valorează aproximativ 60.000 de euro ceea ce în prezent ar fi echivalent cu peste 1,3 milioane de lei.

“Agenţia a fost înştiinţată de procuror că această cauză penală este examinată în instanţa de judecată. Până atunci, parte vătămată în dosar era doar Muzeul din Tvardiţa, iar potrivit procurorului reprezentanții muzeului nu au înaintat niciun fel de pretenţii pe dosar. Ținând cont de faptul că patrimoniul arheologic mobil aparţine domeniului public al statului, aflat în gestiunea Ministerului Culturii, în baza împuternicirilor acordate de Minister, Agenţia a obţinut statutul de reprezentant al părţii vătămate, iar Ministerul Culturii a fost recunoscut parte vătămată în acest dosar penal”, a explicat Ana Sarivan. 

La ce etapă se află investigaţiile în dosarul dispariţiei celor două vestigii antice se poate de citit AICI. 

moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *