Astăzi 17 Ianuarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:11
Abonamente

Actualitate 12 Septembrie 2017, ora 18:52

RusiaDmitri Gudkov, tânărul care a reuşit să dea speranţe opoziţiei ruse

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

În vârstă de 37 ani, Dimitri Gudkov a fost declarat ultimul deputat independent din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus. El îi calcă pe urme tatălui său, Ghennadi Gudkov, un om de afaceri şi fost deputat considerat drept cel mai vocal şi carismatic critic al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii de Stat din Moscova şi al Academiei Diplomatice din cadrul MAE rus, Gudkov junior este convins că ruşii îşi doresc o schimbare şi feţe noi la conducere. Mânat de acest crez, s-a implicat în diverse activităţi nonguvernamentale, editoriale şi politice. S-a plasat printre liderii protestelor din 2012 faţă de realegerea lui Vladimir Putin la Kremlin după patru ani de interimat ca prim-ministru. Din stradă, şi-a continuat lupta cu puterea în Duma de Stat, unde a ajuns deputat la 31 de ani pe listele partidului Rusia Justă. S-a opus diferitor iniţiative interne şi externe ale regimului Putin, inclusiv anexării Crimeei şi implicării ţării sale în luptele armate din estul Ucrainei. A publicat şi anchete care demască corupţia din Rusia şi a luat poziţie mereu pentru respectarea drepturilor omului. Această activitate nu a fost pe placul conducerii Rusiei Juste, care îl susţine tacit pe preşedintele rus.

Acuzat după o vizită în Statele Unite că i-a invitat pe americani să se amestece în treburile interne ale Rusiei, Gudkov junior a fost exclus din partid, împreună cu tatăl său. El s-a alăturat partidului social-liberal Iabloko (Mărul, n. red.) şi a candidat în 2016 pentru un nou mandat de deputat, dar fără succes. Şi-a canalizat ulterior eforturile pentru a unifica opoziţia, iar strategia a dat roade la alegerile locale de duminică din Moscova. Acum este văzut drept principalul adversar al lui Serghei Sobianin, primarul în exerciţiu al Moscovei, la scrutinul din toamna anului viitor.Numit primar în octombrie 2010 şi ales trei ani mai târziu, Sobianin este criticat de numeroşi moscoviţi pentru proiectele sale megalomane şi costisitoare. Susţinătorii săi, în principal Rusia Unită, afirmă că planul său este de a da o faţă modernă Moscovei. Nemulţumirea faţă de Sobianin s-a văzut la ultimul scrutin local, când numai 15% dintre locuitorii capitalei Rusiei au ieşit la vot. Opoziţia rusă crede că moscoviţii ar putea fi readuşi la urne de tânărul Gudkov.

Sursa: Adevarul

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2018, ora: 08:03 de Ana Marchitan

Anul Centenarului în raionul Ialoveni

Anul Centenarului în raionul Ialoveni Din editia print

Toate activitățile educative, istorice, culturale și sportive, care se vor desfășura în acest an la Ialoveni vor fi dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 12 Ianuarie 2018, de Ana Gabor

2018. Ce-ţi doresc eu ţie?

Românii au intrat în anul Centenarului Marii Uniri. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md