Social

Dorina Arsene: Oameni manieraţi într-o ţară (ne)civilizată

Trebuie să fiţi exigenţi cu voi înşivă şi să nu faceţi lucruri nepermise, în speranţa că nu vă vede nimeni sau că procedează şi alţii la fel. Buna educaţie nu este şi nu va fi niciodată inutilă, ba chiar ea îl face pe om să se respecte, în primul rând, pe sine.

Istoria bunelor maniere demonstrează, o dată în plus, că totul se schimbă, evoluează, dar regulile de bună purtare rămân esenţa principală în tot ceea ce faceţi. În fiecare stat, oamenii sunt obligaţi să respecte anumite legi, iar dacă au greşit sunt sancţionaţi pe măsura ilegalităţii comise. La fel stau lucrurile şi cu normele de etică, doar că abaterile de la aceste norme sunt sancţionate de persoanele din jurul dumneavoastră.
Nu există legi ce ar permite pedepsirea unei persoane care râde prea zgomotos, nu a oferit locul în transportul public, a răspuns furioasă la telefon sau a mâncat pe stradă. Însă într-o zi veţi observa că nu mai sunteţi telefonat de anumite persoane, că nu mai sunteţi acceptaţi în cercul altor persoane.

Bunele maniere mai înseamnă să rezişti unei tentaţii care te poate transforma cu uşurinţă dintr-un om cinstit într-un hoţ. În acest sens, voi aduce un exemplu foarte simplu, dar deseori întâlnit. Puţini ştiu că, a găsi un portmoneu pe stradă şi a nu-l preda la poliţie, se cheamă furt. Cei mai mulţi îl consideră noroc.

Mai mult, un om civilizat va avea grijă mereu să facă o primă impresie, cel puţin bună, celor pe care îi cunoaşte, va şti cum să se salute corect şi ordinea în care trebuie să o facă. Acesta se va comporta în societate astfel încât să nu deranjeze pe nimeni sau, mai mult decât atât, să fie un exemplu pentru alţii. Va şti regulile de bază atunci când se prezintă, dar şi să prezinte pe cei de alături. Va folosi un limbaj verbal corect şi frumos, va şti să ofere, dar şi să primească un cadou etc.

Cu siguranţă, niciodată nu este prea târziu să învăţaţi ceva util. Pe lângă cei şapte ani de acasă mai adăugaţi şi multe cărţi citite, reguli învăţate şi, obligatoriu, respectate.

În materialul următor veţi învăţa reguli de bună purtare în vacanţă.

Cursurile predate la şcoala „ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie (eliminarea accentului rusesc, modelarea vocii, pronunţarea corectă în limba română), curs de psihologie motivaţională (individual).

Tel. 0(22)22.69.83;
Mob. 068.21.00.06;
e-mail: sme.abeze@gmail.com,
web: abeze.md.

Dorina Arsene, lector de bune maniere, administratoarea Şcolii Manierelor Elegante "ABeZe"

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *