Timpul Local

Dosarul Caramalac rămâne în gestiunea procurorilor moldoveni

Curtea Supremă de Justiţie a admis recent recursul Procuraturii Generale referitor la o cauză penală în care Grigore Caramalac, alias „Bulgaru”, este învinuit de procurori de comiterea infracţiunilor de banditism, complicitate la tentativă de omor premeditat cu circumstanţe agravante, şantaj şi sustragere în proporţii deosebit de mari din avutul proprietarului, fiind anunţat în urmărire internaţională.

În luna februarie curent, însă, Judecătoria sectorului Râşcani i-a obligat pe procurori, printr-o hotărâre, să expedieze cauzele penale în privinţa lui Caramalac în adresa Procuraturii Generale a Federaţiei Ruse pentru efectuarea urmăririi penale.

Procuratura Generală a RM a contestat această hotărâre ca fiind vădit ilegală şi emisă contrar prevederilor Convenţiei europene privind transferul de proceduri în materie penală şi a Legii cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală.

Grigore Karamalak, alias «Bulgaru», originar din Taraclia, a fost dat în căutare prin Interpol încă în 1998, fiind acuzat de estorcare de fonduri, banditism, tâlhării şi furturi în proporţii deosebit de mari. Pe 16 septembrie 2010, acesta a fost arestat într-un bar din oraşul Moscova, unde, alături de alţi 23 «hoţi în lege», urmau să discute despre împărţirea sferelor de influenţă şi să pună punct unor conflicte. Potrivit presei ruse, în ziua imediat următoare, Karamalak a fost eliberat de procurori, iar motivele acestei decizii rămân necunoscute, menţionează Ziarul de Gardă.

Karamalak a recunoscut pentru presă că, în 1996, l-a susţinut în scrutinul electoral prezidenţial pe Petru Lucinschi, care a şi ajuns atunci preşedinte al R. Moldova, iar în timpul campaniei parlamentare din 2001, el a finanţat electorala PCRM, împărţindu-le ulterior o parte din acţiunile sale, deţinute în cadrul unor companii, liderilor comunişti. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *