Moldova

Dumitru Diacov, în locul lui Marian Lupu, candidat la preşedinţie?

Potrivit ultimului zvon, Marian Lupu, preşedintele PD şi candidatul acestui partid la preşedinţie, ar putea ceda onorabila postură în favoarea preşedintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov. S-ar putea, de ce nu? Diacov e singurul din PD care poate discuta cu Voronin şi comuniştii, el ar putea aduce cele două voturi. Pe Diacov, în anumite condiţii, ar putea să-l susţină şi Filat, că doar se cunosc de-o viaţă. Nu va avea încotro nici Ghimpu. Că acest zvon nu-i chiar din domeniul fantasticului ne-o sugerează şi ultima declaraţie a lui Streleţ, şeful fracţiunii parlamentare a PLDM. Citez: „nu este exclus ca, în cazul în care Opoziţia va fi gata să voteze o candidatură nu neapărat apolitică, dar nu pe Marian Lupu, noi vom propune să discutam o altă candidatură…”. Diacov tocmai este „candidatura nu neapărat apolitică”. E pregătită societatea să accepte candidatura lui Diacov? Ha-ha-ha! Dar cine o întreabă? Este pregătit Diacov pentru această funcţie? La noi orice moldovean e născut pentru a fi preşedinte. În garderoba oricărui politician moldovean există, în rezervă, un costum nou-nouţ croit pentru această ocazie. Înainte vreme, ajuns la o anumită vârstă, omul îşi pregătea straie de moarte. Acum – îşi coase haine de preşedinte. Se schimbă vremurile, se schimbă şi obiceiurile.

(c. t.)

Despre cetăţenia dublă şi închinatul la doi dumnezei

Acum câteva zile, la Publika TV, nişte băieţi deştepţi, vorbind în limba rusă, îşi dădeau cu părerea vizavi de chestiunea dublei cetăţenii. Unul dintre ei s-a arătat convins că nu crede în dubla loialitate, fiindcă nu te poţi închina la doi dumnezei… De aici rezultă, potrivit lui, că, ajuns la maturitate, orice cetăţean al Republicii Moldova trebuie să-şi declare dubla cetăţenie, pentru a nu fi admis să facă o carieră administrativă şi să ocupe funcţii importante în stat.

În problema cu „închinatul la doi dumnezei” le-aş da parţial dreptate. Şi eu sunt pentru a limita accesul la o funcţie administrativă importantă persoanelor care deţin dubla cetăţenie, dar numai în cazul cetăţeniei Federaţiei Ruse. Nu, nu este deloc o discriminare. Vorba e că Federaţia Rusă e singurul stat străin care menţine ilegal trupe militare pe teritoriul R. Moldova. În limbaj juridic, acestea se numesc „trupe de ocupaţie”. Atâta timp cât Federaţia Rusă nu-şi retrage aceste trupe de ocupaţie, e greu de crezut că persoanele care deţin şi cetăţenia Federaţiei Ruse ar putea fi loiale statului R. Moldova. Fără îndoială, aceste persoane nu pot ocupa funcţii de răspundere în ţara noastră. Dacă băieţii deştepţi (care vorbeau în limba rusă) s-au referit anume la asta, eu sunt întru totul de acord cu ei: nu poţi să te închini la doi dumnezei, dacă unul dintre ei ţine trupe militare de ocupaţie pe teritoriul celuilalt.

(c. t.)

Cine-l pofteşte pe Patriarhul Kirill la Chişinău?

În octombrie, Patriarhul Rusiei va veni în vizită de lucru la Chişinău, să ne cânte „Boje, Ţarea hrani” („Doamne, apără-l pe Ţar”) şi „Vecinaia pameati” („Veşnica pomenire”). Vine, precum a anunţat chiar el, cu scopul de a-şi marca spaţiile pravoslavnicei Rusii care, potrivit socotelilor Kremlinului, se întind de la Insulele Kurile până dincolo de curbura arcului Carpaţi. Cu toate că la noi Biserica este despărţită de stat, se pare că vizita lui Kirill la Chişinău va fi una de stat, căci în organizarea ei este implicat Guvernul şi personal premierul Vlad Filat. Nu ştim dacă dl Filat a coordonat vizita Patriarhului Rusiei cu Mitropolia Basarabiei de la Chişinău sau/şi cu Patriarhia de la Bucureşti. Apropo, unii afirmă că mai logică şi mai… canonică ar fi vizita Patriarhului de la Bucureşti la Chişinău, iar vizita lui Kirill să fie declarată imposibilă atâta timp cât Rusia menţine pe teritoriul R. Moldova trupe militare de ocupaţie. Alţii, şi mai răi de gură, insinuează că, poate, înaltele oficialităţi de la Chişinău îl vor însoţi pe patriarhul rus la Tiraspol, să binecuvânteze „misiunea sfântă” a trupelor ruseşti de ocupaţie pe teritoriul R. Moldova. Eu ce să zic? Mă gândesc că, din punctul de vedere al intereselor noastre naţionale, vizita lui Kirill la Chişinău este foarte periculoasă – fiindcă ruşii au înţeles că acolo unde nu pot intra cu soldaţii, intri cu popii. Nu ştiu dacă au înţeles acest lucru şi conducătorii de astăzi ai R. Moldova…

(c. t.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *