Actualitate

DW-WORLD.DE: Alianţa de la Chişinău poate să crape din cauza corupţiei

Cei trei lideri ai componentelor coaliţiei de guvernare se abţin cu greu să nu se atace public reciproc. Ei împart replici tăioase, fără să spună cui anume sunt adresate acestea. Unii lideri ai coaliţiei încearcă să impună, în cadrul guvernării, un mecanism care să facă imposibilă utilizarea funcţiilor politice deţinute de către anumiţi oameni de afaceri în scopul îmbogăţirii clandestine. În acest sens a răsunat deja prima ameninţare cu spargerea din interior a Alianţei. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu:

„În caz că se repetă ce a fost – crapă! Şi dacă crapă – pierdem toţi, nu numai unul. Acum oamenii altfel o să pună nota, nu cum au pus-o după primul an de guvernare. În cazul în care nu se va mai putea – noi o să spunem că nu se mai poate, că suntem în această alianţă doar ca lăturaşi. Ori noi facem ceea ce ne asumăm, ori ‘Bonjour maman!’. Nu ies din alianţă, dar o să cânt la saxofon. Eu într-o bună zi o să merg şi o să tai… şi-am să spun lucrurilor pe nume cum stau! Nu o să mă mai oprească argumentul că dacă spun – revin comuniştii! Nu o să mă mai intereseze. Ce rost are? Ori ei comunişti, ori alţii necomunişti – dacă nu se mişcă lucrurile înainte, care este sensul acestui act al guvernării dacă nu schimbăm lucrurile?".

În timpul negocierilor privind reeditarea Alianţei pentru Integrare Europeană, liderul PL, Mihai Ghimpu, a insistat ferm ca Partidului Liberal să i se ofere conducerea unei instituţii de drept. Insistenţa liberalilor a fost criticată vehement de analişti, ziarişti şi politieni, deoarece din cauza acestei pretenţii a liberalilor, Partidul Democrat era la un pas să alunece într-o alianţă de stânga cu comuniştii. În cele din urmă, Partidul Liberal a cedat:

Mihai Ghimpu: „Aţi vurut alianţă? Mâncaţi alianţă! E n-am trădat! N-am vândut în toţi cei 20 de ani de activitate! Eu tot timpul am cedat ca să meargă lucrurile înainte. Şi acum fac acelaşi lucru…. Şi tot rău sunt! Alţii stau ca boierii, cumpăraţi de cineva, dirijaţi cu banul… Şi ei sunt ‘patrioţi’. Oamenii nu mai cred în nimic. O să vină ziua când o să ne ducem ca în Sicilia, când oamenii se duceau după dreptate la capul mafiei, la ‘Naşu’, în loc să meargă la poliţie… Asta vreţi dumneavoastră? Eu nu vreau aceasta! Eu atâtea am învăţat anul acesta… Şi atâtea am întâlnit, cât nu am văzut în toţi cei 20 de ani de activitate politică. Nici pe timpul URSS, în anii 1980-1989, nu am întâlnit problemele pe care le-am întâlnit în perioada aceasta. Eu, preşedinte în două funcţii (preşedintele interimar şi şef al Legislativului – n.n.) şi sunt deputat şi vreau această dreptate – păi ce să mai spunem de oamenii simpli, dacă eu nu am simţit această dreptate?".

„Atunci când se construieşte o casă, fiecare duce apă cu căldarea lui. În situaţia în care Partidului Liberal nu i s-a oferit nici o instituţie de drept – a rămas doar cu coromâsla", a declarat Ghimpu.

Prim-vicepreşedintele PLDM, ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Alexandru Tănase, a recunoscut că discuţiile în alianţă în ceea ce priveşte reformarea justiţiei au fost extrem de anevoioase, dar s-au finalizat cu un rezultat bun:

„Am finalizat programul de guvernare. Avem, cred eu, un program foarte ambiţios şi bine închegat la componenta ‘Justiţie’. Chiar dacă suntem într-o guvernare de coaliţie, şi au fost foarte complicate negocierile – cred că a fost cel mai complicat domeniu pe care l-am discutat… Ca să putem avea succes la acest capitol, noi avem nevoie de cel puţin 4 ani de zile ca oamenii să resimtă lucrul acesta".

Cert este că noul guvern îşi propune să lichideze instanţele economice despre care s-a scris că ar fi stat la baza tuturor acţiunilor de tip ‘raider’ întreprinse în perioada fostei guvernări comuniste. Anul trecut această iniţiativă a suferit un eşec, deoarece un deputat din PD şi altul din Alianţa Moldova Noastră au votat împotrivă.

În ultimele zile, analiştii politici de la Chişinău mai dezbat un scenariu palpitant, bazat deocamdată pe zvonuri. Potrivit acestuia, premierul Vlad Filat ar urma să fie demis imediat ce liderul PD, Marian Lupu, va fi ales şef al statului, guvernarea în Republica Moldova urmând a fi asigurată de o coaliţie de stânga democrato-comunistă. Matematic, scenariul este posibil. Şi tactic la fel, spun unii analişti, pentru că în acest caz liderul PLDM, Vlad Filat, nu va mai putea reveni nici în calitate de simplu deputat, iar Partidul Democrat ar putea spera că, din poziţiile administrative vizibile pe care le va avea, va putea atrage electoratul liberal-democraţilor.

Pe de altă parte, Vlad Filat susţine că are încredere în partenerii săi de coaliţie:

„Vă imaginaţi cât timp aş avea eu în acest caz ca să pregătesc partidul pentru a reveni cu majoritate constituţională în Parlament? Eu am deprins un lucru – să merg pe încredere".

Autor: Vitalie Călugăreanu, DW- Chişinău

Redactor: Robert Schwartz 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *