Actualitate

E-dosarul devine obligatoriu pentru procurori

„Dosarul electronic al urmăririi penale asigură diferite niveluri de acces securizat la date și va permite procurorilor să gestioneze mai eficient dosarele penale și să genereze statistici precise și rapoarte, prin automatizarea procedurilor și proceselor interne. Software-ul va acoperi toate etapele urmăririi penale, exercitate sau conduse de procuror, care le va oferi acces la date în timp real, reducând astfel întârzierile în luarea deciziilor privind cauza penală. Totodată, va fi asigurat un proces mai transparent de luare a deciziilor în cadrul Procuraturii”, susține procurorul general Eduard Harunjen, citat într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Sistemul se va integra cu modulele din sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, Centrului National Anticorupție, Serviciului Vamal, Ministerului Justiției, Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și ale altor autorități publice centrale.

Printre avantajele de bază ale implementării respectivului Sistem informațional se numără asigurarea evidenței unificate și a interacțiunii informaționale a organelor de urmărire penală, organelor procuraturii, instanțelor judecătorești și organelor de executare a pedepsei privative de libertate.

Instrumentul a fost elaborat de compania estoniană „Andmevara”, specializată în soluții informatice pentru instituții publice de divers rang. Dezvoltarea și implementarea sistemului se estimează la 95 de mii de dolari SUA, în acest scop fiind utilizate mijloace ale bugetului instituțional din contul suportului pentru reforma justiției, acordat de către Uniunea Europeană.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *