Economie

Economia Moldovei stagnează la capitolul competivitate

Pe scara de la unu la șapte Moldova a obținut 3,94, valoare identică cu punctajul obținut în anul 2012. Țara noastră depășește în clasamentul competitivității țările europene cum este Grecia (poziția 91), Albania (poziția 95) și Serbia (poziția 101) acestea fiind în continuare puternic afectate de consecințele crizei mondiale. Dintre statele CSI o creștere în clasament și o poziție mai favorabilă decât a Republicii Moldova o au Kazahstanul (poziția 50 fața de 51), Georgia (poziția 72 față de 77) și Armenia(poziția 79 față de 82).

O creștere pozitivă îi revine R. Moldova la capitolul variabilele care determină mediul macroeconomic, poziția 77, înregistrând o apreciere mai bună decât Italia( poziția 101), Ucraina (poziția 107), Spania (poziția 116) sau Portugalia (poziția 124). În comparație cu clasamentul mondial R. Moldova înregistrează creșteri la următorii indicatori: pregătirea tehnologică – poziția 64 fața de poziția 65 din 2012 și infrastructura poziția 88 față de poziția 92. Cel mai slab punctaj îl obținem la capitolul inovații, ocupând poziția 138 comparativ cu 135 din anul trecut.

Potrivit lui Grigore Belostecinic, rector ASEM, 84,2 % dintre respondenții din domeniul afacerilor (directori de întreprinderi și instituții din toate domeniile posibile) au clasat pe primul loc la capitolul factorii cu cea mai mare influentă negativă asupra derulării afacerilor în Republica Moldova – corupția, fiind urmată de instabilitatea politică (75 %) și instabilitate guvernamentală (50 %) .

Liderul mondial al clasamentului este Elveția cu scorul de 5,67 puncte și care își menține poziția de lider al cincilea an consecutiv fiind urmată de Singapore, Finlanda, Germania și SUA. Indicele Global al Competitivității este considerat un indicator extrem de important privind situația economică a țarii și servește drept ghid la atragerea investitorilor internaționali.

Vlad Țurcanu, stagiar

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *