Carte

Editura GUNIVAS a împlinit zece ani

Editura GUNIVAS a fost înfiinţată pe 8 noiembrie 2000 de către Nicolae Guţanu, având drept program editarea operelor literare fundamentale şi a dicţionarelor. Potrivit lui Guţanu, cartea de debut a tinerei edituri a fost ediţia bilingvă Les fleurs du mal / Florile răului de Charles Baudelaire, apărută în seria AETHRA (2001), colecţie iniţiată în promovarea capodoperelor literaturii universale şi naţionale.

O realizare remarcabilă a editurii fost publicarea operei integrale a poetului Mihai Eminescu, apărută în opt volume cu titlul OPERE, ediţie coordonată de acad. Mihai Cimpoi. A urmat editarea Dicţionarului Român-Rus şi a Dicţionarului Rus-Român, ediţii revăzute şi reînnoite, precum şi a Dicţionarului tehnic Rus-Român. Ultimul mare dicţionar apărut la editură este DEXI (Dicţionar explicativ ilustrat al limbii române), al cărui coordonator ştiinţific este Eugenia Dima de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iaşi, cu autori de la acelaşi institut şi de la Universitatea „A. I. Cuza”, apărut în colaborare cu Editura ARC.

Pe parcursul anilor, colecţia AETHRA s-a îmbogăţit cu noi titluri: Opere de Ovidiu (2001), Război şi pace de Lev Tolstoi (2002), Teatru complet al dramaturgului antic Euripide (2005) şi Opera poetică a marelui Eminescu (2008). Majoritatea lor au fost distinse cu diplome la expoziţii şi târguri de carte.

Încă de la apariţia celor opt volume ale operei lui Eminescu, integrala s-a învrednicit de Marele Premiu „Coresi” (la Târgul Internaţional de Carte din Chişinău, ediţia 2001) şi de Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru excelenţă redacţională la Târgul Internaţional de Carte Bookarest 2002.

Recent, Editura GUNIVAS, împreună cu STAND Agenţie Difuzare Carte din Bucureşti, a deschis la Chişinău un depozit-librărie care pune pe piaţa locală carte românească tipărită la circa o mie de edituri din dreapta Prutului.

STAND Agenţie Difuzare Carte este cel mai mare distribuitor de carte din România. Dispune de o bază de date de peste 20.000 de titluri, structurată pe domenii. Agenţia lucrează cu peste 900 de edituri active şi peste 1200 de clienţi – firme de difuzare angro şi cu amănuntul, librării, biblioteci etc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *