Actualitate

Eminesciana 2013

Până la Eminescu, nimic nu a vibrat în literatura acestui neam, iar limba română era aproape un mit. Marea neşansă a fost că lumea nu l-a înţeles și nici nu îl va înţelege vreodată. Noi nu avem oameni la fel de puternici, capabili să răstoarne legi și să conceapă altele noi.

Şi e păcat să despici firul eminescian în patru şi să îi analizezi bunele şi relele. Vremea oamenilor adevăraţi a apus pe meleagurile mioritice, iar astăzi încercăm să supravieţuim într-o lume fără de mister, goală şi sumbră, unde atât de mult se simte lipsa poetului nepereche, geniului neînţeles.
Eminescu a fost unic, irepetabil, a fost un om complet, un scriitor desăvârşit, un nebun frumos, o fiinţă mult prea complexă pentru a se putea vorbi într-o singură zi, o dată pe an, cînd ne amintim că pe 15 ianuarie s-a născut cineva pe nume Mihai Eminescu. Astfel, în perioada 15-20 ianuarie Restaurantul-muzeu “Vatra Neamului” va fi gazda eminescienei 2013 cu genericul „…Vremea trece, vremea vine…! “.

Suntem totuşi norocoşi că avem un Eminescu care ne proslăveşte numele astăzi şi o va face şi încă mii de secole înainte. Am comite un mare păcat dacă nu i-am comemora numele cu o suită de acţiuni frumoase aşa cum o merită pe deplin al Nostru pe vecie, Eminescu.
Să-l citim şi Să-l cinstim pe Eminescu şi mai puţin pe cei care au scris despre Domnia Sa, cei care au încercat să-i defăimeze onorabilul nume aşa cum o făceau criticii lui Eminescu pe vremuri, dar cărora le-a răspuns frumos aşa cum a putut doar El prin intermediul poeziei „Criticilor mei” prin versurile „…în zadar înşiră versuri/ cînd nimic nu au a spune”. El a demonstrat întregului Univers că e irepetabil, unic…

Despre Eminescu nu se mai poate spune nimic. Tot ceea ce înseamnă Eminescu este scris pe hârtie de el însuşi. Măcar o dată pe an, să luăm o carte în mână, semnată Mihai Eminescu, şi să descoperim noi înşine adevărul. Să nu uităm ce înseamnă limba română, valoarea, cultura, inteligenţa umană şi puterea cuvîntului bine scris. Eminescu e la fel de viu ca în prima zi…

Au trecut 124 de ani de la trecerea în eternitate a GENIULUI M. Eminescu, însă prezenţa lui în cultura şi literatura noastră contemporană este mult mai necesară ca oricând. Eminescu reprezintă simbolul spiritualităţii naţionale de pretutindeni.

„…Vremea trece, vremea vine…”, iar al nostru Eminescu va rămâne în veci alături de noi să ne lumineze calea şi sufletul cu ale sale opere de artă de nedescris, va rămîne pilonul de bază al Vetrei Neamului şi al tuturor naţiunilor. 

P

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *