Editorial

Eradicarea săracilor

Acum Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor are în lucru o prevedere legislativă ce vine să le spargă, încă o dată, capul săracilor. Vecinii vor avea dreptul să ceară în instanță vânzarea apartamentului proprietarului care nu își plătește fondul de reparații. Ce presupune acest lucru? E limpede. Nu plătești taxele cerute de vecini, ai zburat din bloc.

Cinismul unei astfel de prevederi constă într-o problemă de nuanță care nu trebuie să ne scape din vedere. Acum nu va veni primăria să arunce neplătitorul în drum, nici ministrul, ci chiar vecinii omului, casnicii lui, dacă vreți. O minunată modificare legislativă ce va împinge moldovenii la și mai multă ură, la creșterea răutății.

Nu vei putea acuza statul, ci vei blestema vecinii. Și, bineînțeles, aici nu îi am în vedere pe proprietarii de imobile care iau oameni în chirie. Fiindcă și aici e o discuție. De multe ori chiriașii refuză să plătească pentru simplul motiv că nu știu cât vor locui în acel bloc. Dar aici e o rezolvare extrem de simplă: în loc să plătească o chirie proprietarului, la înțelegere cu acesta, chiriașul va plăti fondul de reparații.

Ce vor face însă acele familii nevoiașe, cu datorii la căldură și apă, cu bani insuficienți pentru cheltuieli, oameni care duc foamea într-o locuință pe care printr-un noroc și-au însușit-o la Independență? Cu ce vor plăti familiile nevoiașe, bolnavii, pensionarii?

Moldova cere, dar nu dă nimic. Politicianul e acel parazit care se hrănește cu sudoarea poporului, cere mereu, stabilește taxe și impozite, crește amenzile și obligațiile, mănâncă bine, strânge bani, vede lumea și așteaptă voturi. Și-a bătut cineva capul, în tot parlamentul ăsta, să calculeze câți bani câștigă un simplu cetățean și câți trebuie să dea într-o lună ca să supraviețuiască? Omul simplu primește un măr și întoarce două. Moldova e o mare cămătărie care nu luptă cu sărăcia, ci sufocă săracii.

Cheltuielile unui pensionar din Capitală sunt mai mari decât salariul mediu pe economie. Iar statul s-a gândit să-i dea o mână de ajutor: posibilitatea de-a fi aruncat în stradă chiar de vecinii lui.

Poate totuși, dus în instanță, judecătorul – departe de orice act de corupție – va analiza situația celui pus la zid de vecini și va ajunge la concluzia că nu are cum plăti. Apoi vecinii vor pierde procesul, în ciuda noii prevederi, și se vor întoarce să trăiască în același bloc cu victima.
Chiar și așa e un scenariu moldovenesc, care nu are nici o treabă cu democrația, bunăstarea, europenizarea promisă. Chiar și așa Moldova rămâne statul în care fiecare trage spuza pe turta lui. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *