Internațional

Erdogan îşi scurtează vizita în România după ce un procuror a fost ucis la Istanbul

(UPDATE 14.00) Recep Tayyip Erdogan îşi va scurtă vizita din România din cauza incidentului de la Istanbul în care un procuror turc a murit după ce fusese luat ostatic de doi bărbaţi înarmaţi care făceau parte dintr-o grupare de extremă stânga, au declarat pentru Hotnews.ro surse avizate. Erdogan va renunţă la dineul pe care urmă să-l dea în onoarea să Klaus Iohannis la Cotroceni, au mai spus sursele citate.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost primit miercuri la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannnis, la începutul vizitei sale oficiale în România. Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri ţeţe-a-ţeţe, convorbiri oficiale şi vor susţine o declaraţie de presă comună.

Erdogan urmă să participe miercuri şi la un dineu oficial dat în cinstea să de preşedintele Klaus Iohannis.

"Îmi exprim condoaleantele pentru evenimentele de ieri. Terorismul este un un flagel groaznic", a spus Klaus Iohanis în cadrul declaraţiilor de după întâlnirea celor doi şefi de stat.

"El este un erou", a spus şi Recep Tayyip Erdogan despre procurorul turc ce şi-a pierdut viaţă ieri.

Un procuror turc şi doi bărbaţi înarmaţi care făceau parte dintr-o grupare de extremă stânga şi îl luaseră ostatic magistrat într-un tribunal din Istanbul au murit marţi în urmă unei operaţiuni lansată de poliţie

Atins de gloanţe în cap şi în piept în timpul acestei intervenţii, procurorul Mehmet Selim Kiraz a murit la două ore după ce a fost internat.

Kiraz a fost luat ostatic la începutul după amiezii în palatul de justiţie Caglayan, în zona europeană a Istanbulului de către doi bărbaţi care se revendicau dintr-o grupare marxistă clandestină, Frontul revoluţionar de eliberare a poporului (DHKP-C), cunoscut pentru numeroase atacuri în Turcia după anul 1990.

După mai multe ore de negocieri, unităţile de intervenţie ale poliţiei au luat cu asalt atacatorii. "Am făcut tot ce era posibil" pentru a obţine predarea atacatorilor, a spus şeful poliţiei locale, Selami Altinok, care a precizat că poliţia a intervenit "când au fost trase focuri de armă".

Un bărbat înarmat care ocupase miercuri dimineaţă un birou local din Istanbul al partidului de guvernământ AK a fost prins de poliţie, transmite Reuters. AK este partidul din partea căruia a candidat la prezidenţiale Recep Tayyp Erdogan. Evenimentul din Istanbul are loc la doar o zi după ce un grup de militanţi de stânga a răpit un procuror turc.

Individul înarmat urcase la etajul clădirii, de unde a fluturat un steag, apoi a fost prins de poliţişti. Iniţiat, Reuters – citând, surse locale, anunţase că e vorba de doi bărbaţi înarmaţi.

(Știre inițială) Președintele Klaus Iohannis îl va primi la Palatul Cotroceni, după care cei doi oficiali au prevăzute convorbiri tete-a-tete și în plenul celor două delegații oficiale. La ora 12,30, cei doi președinți ar urma să susțină o declarație de presă comună.

Ulterior, șeful statului turc se va afla la Palatul Victoria și va avea o întrevedere cu prim-ministrul Victor Ponta. Cei doi oficiali vor semna mai multe documente bilaterale.

După acest eveniment, premierul Ponta și președintele Erdogan vor participa, la Camera de Comerț și Industrie a României, la Forumul de afaceri România — Turcia.

De asemenea, președintele Turciei va avea întâlniri cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu și Valeriu Zgonea.

La finalul zilei, președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, vor oferi un dineu oficial în onoarea președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, și a soției sale, Emine Erdogan.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *