Actualitate

Estonia a devenit un lider global în tehnologie

Toomas Hendrik Ilves, fost președinte al Estoniei a reușit în timpul mandatului său să digitalizeze întreaga țară și să îi câștige renumele de E-stonia.

Estonienii pot, în doar câteva minute, să completeze declaraţiile de impozit, pot primi istoricul medical şi pot înfiinţa o firmă. Copiii învaţă programare cu mult înainte să îi izbească pubertatea. De 12 ani, estonienii pot vota direct online, de 17 se bucură de internet ca drept fundamental prin constituţie şi de 21 beneficiază de internet banking.

Mai mult, atacurile cibernetice ale ruşilor nu au afectat serverele din Estonia. Singurele acţiuni care nu s-au mutat în online sunt căsătoria, divorţul şi vânzarea de proprietăţi fizice.

Estonia este cel mai mic stat baltic. Suprafaţa ţării este de cinci ori mai mică decât a României. Populaţia este de 15 ori mai puţin numeroasă decât la noi. Este clădită pe un schelet comunist.

„Tehnologia este ieftină. Orice ţară poate face asta – chiar şi cea mai săracă ţară poate să digitalizeze. Trebuie să ai tacticile legate de ce crezi că ar trebui să faci, să te duci cu ele la parlament pentru a primi legi care să îţi permită să acţionezi. Odată ce ai legile, trebuie să creezi reglementări pentru ele, pentru a funcţiona. De asta este nevoie. E ieftin. Totul este foarte, foarte ieftin”, a spus Toomas Hendrik Ilves.

Sursa: Capital.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *