Astăzi 25 Septembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 14:28
Abonamente

Chișinău 9 Mai 2012, ora 05:27    Din editia print

Eugen Bâzgu: „Sunt îngrijorat de soarta monumentelor istorice”

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Născut pe 29 octombrie 1955, în oraşul Căuşeni.

A absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism (1982). Din 1978 a lucrat în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Secţia identificare şi documentare a monumentelor de istorie şi cultură. În anii 1982-1984 activează ca etnograf la Complexul muzeal „Orheiul Vechi”. Din 1984 este angajat la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, mai întâi în calitate de cercetător ştiinţific, apoi de arhitect-şef, director coordonator al Muzeului Satului-Chişinău. În 2001-2006 este funcţionar la Ministerul Culturii (MC) în domeniul patrimoniului imobil. Din 2010 este consultant principal în Direcţia patrimoniu cultural şi arte vizuale a MC. Om emerit al RM (2010). A semnat peste 100 de articole ştiinţifice în domeniul etnologiei, arhitecturii populare, arhitecturii ecleziastice rupestre din valea fluviului Nistru.

Eugen Bâzgu este o personalitate distinctă în domeniul arhitecturii şi etnologiei. Numele lui e inclus în Dicţionarul etnologilor români al lui Iordan Datcu, care cuprinde cei mai renumiţi etnologi ai culturii româneşti din sec. XVIII până în prezent.În 1989 a elaborat proiectul-concepţie de identificare a Muzeului Satului-Chişinău, iar în 2002 a consolidat şi a schimbat acoperişul bisericii medievale din Căuşeni. Apoi a restaurat moara de vânt din Opaci, Căuşeni, care a fost transferată pe teritoriul Muzeului Satului. În 2011, Eugen Bâzgu a restaurat biserica din lemn din sec. XVII din Palanca, Călăraşi, dar şi pe cea din Hirişeni, Teleneşti, din 1642, aceasta fiind de asemenea transferată pe teritoriul Muzeului Satului.

În total, reputatul arhitect a realizat 107 proiecte de biserici ortodoxe din R. Moldova. În 2009 a editat cartea „Arhitectura vernaculară în piatră”, care cuprinde peste o mie de imagini. A fost director al mai multor programe de documentare a patrimoniului imobil şi imaterial (folclorul).
„În prezent mă ocup de elaborarea proiectului de restaurare şi punere în circuitul turistic a bisericii din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, dar şi a celei din Lăpuşna, Hânceşti, construită în 1818 pe fundaţiile unei biserici medievale din sec. XVI. Totodată, lucrez la o carte despre bisericile din lemn din Basarabia, sec. XVI-XIX”, afirmă Eugen Bâzgu.

În lunile iulie-august el va pleca la o cercetare-documentare a unui complex monastic rupestru din s. Socola, Şoldăneşti, datată cu primul mileniu creştin.

Eugen Bâzgu este secretar al Consiliului Naţional al Monumentelor istorice. „Sunt îngrijorat de starea lucrurilor din domeniul ocrotirii monumentelor şi restaurării lor. Structurile existente şi baza legislativă actuală nu sunt în stare să administreze efectiv patrimoniul existent - circa cinci mii de monumente. Agenţia de inspectare a monumentelor şi Direcţia patrimoniu cultural şi arte vizuale dispun în prezent doar de 11 angajaţi, adică, unei persoane îi revin circa 450 de monumente, pe când în alte ţări acest raport este de 1 la 5, 1 la 10 monumente. De exemplu, Lituania are 285 de angajaţi la 2650 de monumente”, constată Eugen Bâzgu.

Pe viitor, el speră să realizeze câteva studii monografice despre mănăstirile rupestre din bazinul râului Nistru, morile de vânt şi de apă din spaţiul basarabean. În acelaşi timp, intenţionează să transfere câteva monumente pe teritoriul Muzeului Satului-Chişinău.  

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 11:45

Trei minori reținuți după ce au furat un automobil parcat pe o stradă din Chișinău

Trei minori reținuți după ce au furat un automobil parcat pe o stradă din Chișinău

 Trei minori au fost reținuți de poliție după ce ar fi furat o mașină de la niște locuitori ai orașului Chișinău.

Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Septembrie 2017, ora: 11:06

CUTREMUR de 4,3 în VRANCEA

CUTREMUR de 4,3 în VRANCEA

Un cutremur de 4,3 pe Richter s-a produs, luni, în zona seismică Vrancea, anunță INFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 09:03

CEAȚĂ și maxime de 16 grade. Noaptea, temperatura va coborî sub 5 grade. Cum va evolua vremea în Chișinău în următoarele 10 zile / INFOGRAFIC

CEAȚĂ și maxime de 16 grade. Noaptea, temperatura va coborî sub 5 grade. Cum va evolua vremea în Chișinău în următoarele 10 zile / INFOGRAFIC

Prognoza meteo pentru astăzi ested e cer variabil, noaptea şi dimineaţă izolat va fi ceaţă. Presiunea atmosferică va fi normală. În cursul nopţii, în nord se aşteaptă 8 grade, iar ziua vor fi 22 de grade.

( ) Citeşte tot articolul


Constantin Tănase 25 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Să i-o spui lui mutu

Eu sincer nu aș vrea ca să mai fim prostiți o dată de cel care acum ni se prezintă drept „al nostru Vlad Filat”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Gândul la moarte – sănătatea sufletului?

Probabil unii dintre voi știți că Sfinții Părinți ne-au îndemnat întotdeauna să fim cu gândul la moarte ca să ne păzim sufletele. 

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Mica adunare socialistă din Cahul, Bălți și Anenii Noi

Și atunci când zic că n-am să mai scriu despre Igor Dodon întotdeauna greșesc, pentru că intemperiile politice create de către el nu au sfârșit. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Suntem ca niște nasturi prost încheiați...

Tabloul politic din R. Moldova din ultima vreme îmi amintește de versul „Ce ne unește, ne și desparte". 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ce înseamnă de fapt toleranța religioasă

Într-un context în care creștinismul tinde să devină marele bau-bau al unei civilizații care nu se mai poate înțelege pe sine și în care musulmanii sunt percepuți victime și călăi în aceeași frază, ajungem să confundăm globalismul cu ideologia (comunistă) a egalizării,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md