Astăzi 24 Noiembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:28
Abonamente

Chișinău 9 Mai 2012, ora 05:27    Din editia print

Eugen Bâzgu: „Sunt îngrijorat de soarta monumentelor istorice”

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Născut pe 29 octombrie 1955, în oraşul Căuşeni.

A absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism (1982). Din 1978 a lucrat în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Secţia identificare şi documentare a monumentelor de istorie şi cultură. În anii 1982-1984 activează ca etnograf la Complexul muzeal „Orheiul Vechi”. Din 1984 este angajat la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, mai întâi în calitate de cercetător ştiinţific, apoi de arhitect-şef, director coordonator al Muzeului Satului-Chişinău. În 2001-2006 este funcţionar la Ministerul Culturii (MC) în domeniul patrimoniului imobil. Din 2010 este consultant principal în Direcţia patrimoniu cultural şi arte vizuale a MC. Om emerit al RM (2010). A semnat peste 100 de articole ştiinţifice în domeniul etnologiei, arhitecturii populare, arhitecturii ecleziastice rupestre din valea fluviului Nistru.

Eugen Bâzgu este o personalitate distinctă în domeniul arhitecturii şi etnologiei. Numele lui e inclus în Dicţionarul etnologilor români al lui Iordan Datcu, care cuprinde cei mai renumiţi etnologi ai culturii româneşti din sec. XVIII până în prezent.În 1989 a elaborat proiectul-concepţie de identificare a Muzeului Satului-Chişinău, iar în 2002 a consolidat şi a schimbat acoperişul bisericii medievale din Căuşeni. Apoi a restaurat moara de vânt din Opaci, Căuşeni, care a fost transferată pe teritoriul Muzeului Satului. În 2011, Eugen Bâzgu a restaurat biserica din lemn din sec. XVII din Palanca, Călăraşi, dar şi pe cea din Hirişeni, Teleneşti, din 1642, aceasta fiind de asemenea transferată pe teritoriul Muzeului Satului.

În total, reputatul arhitect a realizat 107 proiecte de biserici ortodoxe din R. Moldova. În 2009 a editat cartea „Arhitectura vernaculară în piatră”, care cuprinde peste o mie de imagini. A fost director al mai multor programe de documentare a patrimoniului imobil şi imaterial (folclorul).
„În prezent mă ocup de elaborarea proiectului de restaurare şi punere în circuitul turistic a bisericii din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, dar şi a celei din Lăpuşna, Hânceşti, construită în 1818 pe fundaţiile unei biserici medievale din sec. XVI. Totodată, lucrez la o carte despre bisericile din lemn din Basarabia, sec. XVI-XIX”, afirmă Eugen Bâzgu.

În lunile iulie-august el va pleca la o cercetare-documentare a unui complex monastic rupestru din s. Socola, Şoldăneşti, datată cu primul mileniu creştin.

Eugen Bâzgu este secretar al Consiliului Naţional al Monumentelor istorice. „Sunt îngrijorat de starea lucrurilor din domeniul ocrotirii monumentelor şi restaurării lor. Structurile existente şi baza legislativă actuală nu sunt în stare să administreze efectiv patrimoniul existent - circa cinci mii de monumente. Agenţia de inspectare a monumentelor şi Direcţia patrimoniu cultural şi arte vizuale dispun în prezent doar de 11 angajaţi, adică, unei persoane îi revin circa 450 de monumente, pe când în alte ţări acest raport este de 1 la 5, 1 la 10 monumente. De exemplu, Lituania are 285 de angajaţi la 2650 de monumente”, constată Eugen Bâzgu.

Pe viitor, el speră să realizeze câteva studii monografice despre mănăstirile rupestre din bazinul râului Nistru, morile de vânt şi de apă din spaţiul basarabean. În acelaşi timp, intenţionează să transfere câteva monumente pe teritoriul Muzeului Satului-Chişinău.  

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora: 11:29

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova Din editia print

Aflat la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre invitaţia controversată primită din partea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Întrebat de jurnalişti dacă va onora invitaţia, şeful...

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 24 Noiembrie 2017, de Ana Marchitan

Sexul „anti-Chirtoacă” și politica moldovenească

Declinul Partidului Liberal a început încă la sfârșitul anului trecut. De atunci, pas cu pas, fracțiunea se îndreaptă încet, dar sigur, sper hăul politicii moldovenești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md