Ultima oră

Eugen Carpov: „Unirea R. Moldova cu România este un proces pe care nu îl exclud”

Unirea celor două state, care ar duce la includerea Republicii Moldova în spațiul European și Euroatlantic, ar trebui adusă în discuție, potrivit deputatului, la fel cum se discută astăzi despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

”Într-o situație în care Republica Moldova întâmpină greutăți, lumea este în drept să piardă încrederea în viitorul acestui stat, și-atunci ideea de a rămâne într-un spațiu european nu poate să fie pur și simplu abandonată. Ca și alternativă, da,Unirea Republicii Moldova cu România ar aduce acest teritoriu în spațiul european și euroatlantic pentru că România este membru UE și NATO. Deci o asemenea evoluție nu se exclude. Dacă situația din Republica Moldova ar degenera și mai mult, dacă s-ar confrunta cu posibilitatea dispariției de pe hartă atunci elementul unirii ar apărea ca o prioritate”, a declarat Eugen Carpov.

Referindu-se la conflictul transnistrean, Eugen Carpov, care a fost și vicepremier pentru Reintegrare, declară că acesta va putea fi rezolvat abia când la Chișinău vor fi instituții puternice și funcționale. În opinia oficialului, reintegrarea celor două maluri ale Nistrului prin federalizare, așa cum propun partidele pro-ruse din Republica Moldova și în mod special socialiștii, nu este o soluție. Federalizarea ar crea premise pentru declararea autonomiei mai multor regiuni, cu orientare geopolitică diferită, ceea ce va duce la fărâmițarea statului și la incapacitatea de a adopta decizii la nivel central, situație în interesul Federației Ruse, este de părere Eugen Carpov.

În ceea ce privește candidatul la funcția de președinte, pe care Partidul Popular European ar fi gata să îl voteze, acesta trebuie să fie o persoană integră, să fie un profesionist, să reprezinte cu demnitate Republica Moldova, un bun mediator între forțele politice interne și garant al stabilității, acceptat atât de societatea civilă cât și de partenerii internaționali, a declarat Eugen Carpov.
 
Sursa: Radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *