Actualitate

Evaziuni fiscale sub paravanul asigurării de viaţă

Ca şi în întreaga lume, în Moldova li se oferă astăzi clienţilor servicii ce ţin de asigurarea de viaţă. În ţara noastră, la acest tip de asigurări a apărut un lider indiscutabil, ca să nu spunem un lider absolut, care a concentrat în mâinile sale peste 90 la sută din piaţă. Dările de seamă financiare ale acestuia privind veniturile obţinute de la clienţi impresionează! Dar şi mai mult impresionează reversul medaliei, ceea ce nu văd ochii muritorilor de rând: venituri de milioane obţinute de la aceste servicii (totodată, în acest caz nici măcar nu este vorba de asigurător, ci doar de un intermediar), venituri din care nu a ajuns în bugetul ţării nici un bănuţ!

Profit echivalent cu costul serviciului

Acest lider al pieţei de asigurare de viaţă şi de acumulare de fonduri, foarte prosper, se numeşte Î.C.S EUROLIFE BROKER DE ASIGURARE SRL. Pe site-ul oficial al companiei poţi afla cât de prestigios şi avantajos e să lucrezi la această firmă.

Potenţialilor angajaţi li se propune nu numai un salariu gras, ci şi promovare în carieră, instruire, inclusiv la seminare corporative care se desfăşoară la cele mai luxoase staţiuni balneare din Europa. În acest an, de pildă, există oferte pentru insula Mauritius.

Cât priveşte produsele oferite clienţilor, nu veţi găsi aici astfel de informaţii. Toate detaliile vi le vor comunica doar în cadrul unei întâlniri personale. Dar aceasta nu este singura particularitate a stilului activităţii desfăşurate de „EUROLIFE” SRL.

La drept vorbind, produsul de asigurare este oferit clientului de compania «GRAWE CARAT Asigurări». «EUROLIFE» SRL este doar un broker care promovează acest produs pe piaţă. Asigurarea de viaţă cu acumulare de capital oferită de «GRAWE» este o plăcere scumpă şi nici pe departe accesibilă pentru multă lume. Vărsământul minim anual pentru acest tip de asigurare este de 5000 de lei. Cu toate acestea, compania reuşeşte să încheie contracte de sume destul de impresionante. Potrivit datelor oficiale publicate de Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), în ultimii patru ani, acestea au constituit:

Anul 2009 – 18 milioane 417 mii de lei,

2010 – 15 milioane 729 de mii de lei,

2011 – 18 milioane 248 de mii de lei,

2012 – 17 milioane 207 mii de lei,

2013 – 7 milioane 750 de mii de lei.

Ai putea doar să te bucuri pentru o astfel de pricepere de conlucrare a tandemului «GRAWE»- «EUROLIFE», dacă nu ar fi câteva „chichiţe”. Fiţi atenţi la comisioanele pe care le-a obţinut «EUROLIFE» SRL de la «GRAWE CARAT Asigurări» pentru activitatea sa în aceeaşi perioadă:

Anul 2009 – 19 milioane 609 mii de lei,

2010 – 14 milioane 417 mii de lei,

2011 – 15 milioane 729 de mii de lei,

2012 – 18 milioane 248 de mii de lei,

2013 – 8 milioane 721 de mii de lei!

Acest câştig este echivalent, practic, cu sumele contractelor! Însă chiar şi pentru un neiniţiat în nuanţele asigurărilor este limpede că aşa ceva este imposibil. Pe seama primei de asigurare, fiecare asigurător trebuie să mai formeze şi o rezervă suficientă pentru acoperirea obligaţiilor sale contractuale faţă de persoanele asigurate, nemaivorbind de eventualele riscuri. Şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare, care a verificat activitatea brokerului, a constatat raportul atât de „neobişnuit” între sumele contractelor şi comisioanele pentru acestea.

Toate drumurile duc la off-shore

Schema în baza căreia se construieşte activitatea «EUROLIFE» SRL – «GRAWE CARAT Asigurări» ne permite să vorbim fie de lipsa unor garanţii sigure de onorare a obligaţiilor faţă de asiguraţi, fie în genere să presupunem că de astfel de garanţii în genere nu este nevoie, dacă nimeni nici nu avea de gând să onoreze aceste obligaţii. Vorbind mai pe şleau, sub paravanul unei astfel de asigurări de viaţă, din Moldova sunt scoase sume foarte mari.

Vorba e că principalul fondator al «EUROLIFE» SRL, compania OC OCCIDENT HOLDING LIMITED, nu este înregistrată în oareşicare coclauri, ci într-o zonă off-shore, în oraşul Nicosia din Cipru. Dar cel mai interesant este că şi ţara noastră a devenit un fel de off-shore pentru brokeri. Precum a constatat aceeaşi CNPF, în timpul controlului activităţii «EUROLIFE» SRL, contrar prevederilor Codului fiscal al Republicii Moldova, la achitarea de către companie a comisioanelor către subagenţi, nu se reţineau contribuţii în fondul social. În consecinţă, bugetul de stat a ratat circa opt milioane de lei pe care ar fi trebuit să le încaseze!

Escrocherie piramidală?

Pe lângă aceasta, CNPF a descoperit şi încălcarea de către companie a prevederilor Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor, nedeclarând tranzacţii dubioase care cad sub incidenţa acesteia. Totodată, însăşi CNPF nu a transmis materialele despre încălcările descoperite organelor abilitate. Pune în gardă şi faptul că «EUROLIFE BROKER DE ASIGURARE» SRL este o companie filială a concernului internaţional «EUROLIFE», a cărui activitate a nimerit de mai multe ori în vizorul structurilor de control al pieţelor financiare şi chiar al organelor judiciare din alte ţări. Astfel, comisia de supraveghere a asigurărilor din România nu numai că a scos la iveală multiple încălcări în activitatea reprezentanţei din ţară a companiei, ci chiar a luat decizia de a sista activitatea acesteia.

Organul de control financiar din Azerbaidjan a declarat drept ilegală funcţionarea companiei de asigurări «GRAWE» (Grazer Wechselseitige Versicherung Aktiengesellshaft) pe teritoriul acestei ţări în lipsa licenţei corespunzătoare. Compania este în afara legii şi în Federaţia Rusă. Acolo, serviciile prestate de «GRAWE» sunt oferite de compania de intermediere elveţiană «SI Save-Invest Ltd.», care se poziţionează drept consultant în probleme de asigurare de viaţă pe termen lung fără drept de a încheia contracte, ceea ce nu necesită licenţă. Mai mult decât atât, activitatea unor astfel de „consultanţi” regionali a devenit obiect de investigaţie a poliţiei şi a FSB-ului din Rusia în câteva centre regionale. În materiale ale organelor de anchetă din Vladivostok şi Orenburg, de exemplu, «SI Save-Invest Ltd.» figurează drept „escrocherie în scheme financiare piramidale”. Apropo, după principiul aceleiaşi scheme piramidale se organizează şi activitatea tuturor filialelor «EUROLIFE», inclusiv în Moldova. Angajaţilor companiei li se pune sarcina nu numai de a încheia cât mai multe contracte, ci şi de a atrage în reţea noi consultanţi. Compania reuşeşte să activeze în Moldova practic în condiţii de seră şi, în pofida multiplelor structuri de control, judecând după toate, se pare, în afara ariei de supraveghere a acestora.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *