Timpul Local

Evenimente de anvergură la Biblioteca „B. P. Hasdeu”

Toate aceste cărţi au apărut la Editura „Prometeu” din Chişinău, cei trei fiind buni prieteni, care au colaborat împreună mai mulţi ani. În plus, Vasile Şoimaru şi-a inaugurat expoziţia fotografică „Aromânii din Balcani: Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia şi Serbia”. Apropo, în ultimii patru ani, autorul a vizitat aceste ţări de unde s-a întors cu 30 de mii de fotografii, dintre care doar 30 au fost alese pentru această expoziţie. Ele vor constitui un capitol aparte în ediţia a doua a albumului „Românii din jurul României în imagini”.

„Căderea comuniştilor” de Vasile Şoimaru are drept moto următorul citat, destul de actual şi elocvent pentru românii basarabeni, luat „Din Caiete” de Albert Camus: „Niciun rău pe care comunismul pretinde a-l vindeca nu este atât de rău ca şi comunismul însuşi”. Semnificativ este şi faptul că volumul respectiv este prefaţat de către Vlad Pohilă, textul acestuia fiind intitulat „De la „Căderea premierilor” la „Căderea comuniştilor: o radiografie a prăbuşirii de „catifea” a kominterniştilor din Basarabia”.

Vorba e că, acum un deceniu, Vasile Şoimaru a editat volumul „Căderea
premierilor”, într-o perioadă de tranziţie la economia de piaţă, când prim-miniştrii R. Moldova cădeau ca frunzele toamna. Acum un an, în cadrul unui interviu, ne-a promis că viitoarea carte va fi „Căderea comuniştilor”, prezicând căderea acestora chiar în ajunul alegerilor din primăvara-vara anului 2009 (interviul a fost publicat în TIMPUL pe 16 martie 2009). Trebuie să remarcăm şi faptul că 45 din cele 60 de articole incluse în carte au văzut lumina tiparului, pe parcursul unui deceniu, în Cotidianul TIMPUL.

Lidia Kulikovski, directoarea instituţiei-gazdă al cărei angajat este şi Vlad Pohilă, redactor-şef la revista „BiblioPolis”, a prezentat „Vlad Pohilă. Biobibliografie” (autoare – Claudia Tricolici). Volumul cuprinde 1.716 descrieri bibliografice, dintre care 410 portrete omagiale. Iar Constantin Bobeică, la cei 87 de ani ai săi, recent primit în Uniunea Scriitorilor, şi-a adunat în noul său volum lucrările de publicistică apărute în ultimii ani în presa periodică.

Despre cele trei cărţi lansate au vorbit destul de inspirat şi în cunoştinţă de cauză scriitorii Nicolae Dabija, Aurelian Silvestru, protoiereul Petru Burubuz, Lucia Culev, şefa Direcţiei cultură a Primăriei municipiului Chişinău, actriţa Ninela Caranfil, profesori, bibliotecari ş.a.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *