Timpul Local

EVZ: Transnistria, ţara în care bunăstarea merge cu tancul

Un loc unde istoria a încremenit parcă înainte de căderea URSS şi unde imaginea politică a comunismului se îmbină în mod natural cu economia capitalistă.

Locuitorii Transnistriei, prinşi de istorie într-o fâşie de pământ dintre Republica Moldova şi Ucraina, au trei limbi de stat – rusă, moldovenească (în scris, cu grafie chirilică) şi ucraineană, şi propria lor valută – rubla transnistreană.


Statuia generalului rus, Aleksandr Suvorov


Nistrul şi o mică plajă unde se bronzează locuitorii or. Tiraspol

De la declararea independenţei şi până în prezent, Transnistria are un singur preşedinte, Igor Smirnov, ales în 1991 şi reales ulterior de trei ori. Toate cele nouă partide politice sunt de stânga, iar amintirea războiului cu Moldova, care a avut loc între 1990-1992, este prezentă în continuare. Aerul militar al forţelor de menţinere a păcii transpare prin tancurile de la graniţă, dar şi printr-un număr mai mare al poliţiştilor şi militarilor decât suntem obişnuiţi.


Monumentul unui tanc sovietic 

Oraşul Tiraspol, capitala autodeclaratei Republici Moldoveneşti Nistrene (RMN), are circa 158.000 de locuitori. Este un oraş în care sărbătorile naţionale sunt marcate, ca acum peste 20 de ani, cu pionieri şi parade şi unde monumentul lui Lenin domneşte nestingherit în faţa Parlamentului.


Sediul Sovietului Suprem de la Tiraspol

Cu toate acestea, este un loc unde supermarketurile înfloresc, găseşti de toate în magazine – multe dintre alimente şi băuturi chiar mai ieftine decât cele comercializate în Moldova. Mai mult, maşinile scumpe marca Lexus sau Infiniti nu sunt nici pe departe o raritate.

Sursa: EVZ.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *