Astăzi 20 Ianuarie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2018
Abonamente

Timpul Local 21 August 2011, ora 10:15

EVZ: Transnistria, ţara în care bunăstarea merge cu tancul

Marime Font

Foto: Ana Bâtca (evz.ro)

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Transnistria, un stat în stat, nerecunoscut oficial nici la aproape 21 de ani de când şi-a proclamat independenţa. 
 

Un loc unde istoria a încremenit parcă înainte de căderea URSS şi unde imaginea politică a comunismului se îmbină în mod natural cu economia capitalistă.

Locuitorii Transnistriei, prinşi de istorie într-o fâşie de pământ dintre Republica Moldova şi Ucraina, au trei limbi de stat – rusă, moldovenească (în scris, cu grafie chirilică) şi ucraineană, şi propria lor valută – rubla transnistreană.
Statuia generalului rus, Aleksandr Suvorov


Nistrul şi o mică plajă unde se bronzează locuitorii or. Tiraspol

De la declararea independenţei şi până în prezent, Transnistria are un singur preşedinte, Igor Smirnov, ales în 1991 şi reales ulterior de trei ori. Toate cele nouă partide politice sunt de stânga, iar amintirea războiului cu Moldova, care a avut loc între 1990-1992, este prezentă în continuare. Aerul militar al forţelor de menţinere a păcii transpare prin tancurile de la graniţă, dar şi printr-un număr mai mare al poliţiştilor şi militarilor decât suntem obişnuiţi.


Monumentul unui tanc sovietic 

Oraşul Tiraspol, capitala autodeclaratei Republici Moldoveneşti Nistrene (RMN), are circa 158.000 de locuitori. Este un oraş în care sărbătorile naţionale sunt marcate, ca acum peste 20 de ani, cu pionieri şi parade şi unde monumentul lui Lenin domneşte nestingherit în faţa Parlamentului.


Sediul Sovietului Suprem de la Tiraspol

Cu toate acestea, este un loc unde supermarketurile înfloresc, găseşti de toate în magazine - multe dintre alimente şi băuturi chiar mai ieftine decât cele comercializate în Moldova. Mai mult, maşinile scumpe marca Lexus sau Infiniti nu sunt nici pe departe o raritate.

Sursa: EVZ.ro 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2018, ora: 14:56

Zeci de elevi şi profesori au fost premiaţi la Gala tinerelor talente, ediţia 2017

Circa 50 de elevi şi peste 40 de profesori de la şcoli de arte, licee şi colegii cu profil artistic din ţară au fost premiaţi astăzi de către Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Galei tinerelor talente, ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Muzeul...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul