Actualitate

Ex-preşedintele raionului Criuleni a fost trimis în judecată. Ce învinuiri i se aduc?

Procuratura Anticorupţie a anunțat că a finalizat urmărirea penală şi a trimis dosarul de învinuire a celor doi în judecată.

Potrivit procurorilor, în intervalul iulie 2015 – aprilie 2017, Iurie Andriuță, care exercita funcţia de Preşedinte al raionului Criuleni, a solicitat tuturor conducătorilor instituţiilor de învăţământ din unitatea administrativă ca lucrările ulterioare să fie efectuate prin intermediul întreprinderii municipale „Edilitate Criuleni”, fondată de către Consiliul raional.

Potrivit procurorilor, Iurie Andriuța se implica în alocarea de resurse financiare instituţiilor subordonate Consiliului raional pentru publicarea anunţurilor cu privire la organizarea unor proceduri de achiziţie a lucrărilor de reparaţii şi construcţii prin oferta cererilor de preţ. Câştigătoare a licitaţiei de achiziţionare a serviciilor de reparaţie au fost desemnată firma „Crioleal-Com”, condusă de fiul preşedintelui Consiliului, Stanislav Andriuța (anterior condusă şi fondată de însuşi preşedintele raionului) şi Î.M. „Edilitate Criuleni” şi SRL ,,Rioli” – condusă şi controlată de şeful Întreprinderii municipale.

Prin urmare, acţionând de comun acord şi în înţelegere prealabilă, prin intermediul ÎM „Edilitate Criuleni” inculpaţii au executat lucrări de construcţii şi reparaţii la obiectivele instituţiilor subordonate Consiliului raional Criuleni, cu exagerări la volumul şi costul lucrărilor. În total, potrivit estimărilor efectuate de specialiştii Inspecţiei de Stat în Construcţii, prin aceste acţiuni ilicite, interesele publice au fost prejudiciate cu 252 de mii de lei.

Fostul Preşedinte al raionului şi-a recunoscut vina, încheind cu procurorul un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Pentru cele incriminate, norma penală prevede amendă în mărime de la 1350 la 2350 de unităţi convenţionale (67500 – 117500 de lei) sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. 

Ziarul de Gardă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *