Timpul Liber

Exerciţii tactice pe poligonul militar de la Bulboaca

Acest exerciţiu tactic a permis soldaţilor din compania de cercetare a Brigăzii ,,Ştefan cel Mare” să neutralizeze câteva grupuri de diversiune ale inamicului, infiltrate, conform legendei, într-o localitate din apropierea comunei Codru. Mai târziu, în timpul marşului cu tehnică blindată, un alt grup de „terorişti” a pregătit o ambuscadă, dar ea a fost înlăturată rapid de către militarii companiei de cercetare. În acest an, desfăşurarea examenului este un debut pentru toţi participanţii, pentru că nivelul lor de pregătire pentru acest exerciţiu şi modul în care s-au implicat a fost apreciat de evaluatori conform standardelor europene de pregătire a forţelor militare terestre.

Evaluatorii – soldaţi în umbră

După finalizarea exerciţiului tactic, evaluatorii au analizat capabilitatea operaţională a forţelor terestre din Batalionul 22, verificând atât acţiunile individuale ale soldaţilor, cât şi acţiunile lor la nivel de pluton.
Unii din evaluatori sunt de la Centrul de menţinere a Păcii, majoritatea lor fiind certificaţi la nivel internaţional şi trimişi în diferite misiuni în Africa, SUA. Bunăoară, căpitanul Ion Cozma a fost trimis ca observator al ONU, pe un termen de un an de zile, în Sudan, unde a avut misiunea de a monitoriza situaţia.

În timpul exerciţiului, pe teritoriul poligonului, întreg batalionul de militari a folosit gloanţe adevărate, de luptă. După afirmaţiile coordonatorului de trageri, Ion Ciocoi, soldaţii aveau la dispoziţie nouă cartuşe pe care le-au folosit pentru a ţinti în cele două obiective.

Participarea militarilor moldoveni la ,,Sea Breeze 2010”

Acest exerciţiu îndeplinit de efectivul Batalionului 22 este parte componentă a programului inclus în aplicaţiile multinaţionale „Sea Breeze 2010”. Este ceva deosebit pentru un sfert dintre militarii batalionului care au fost încadraţi în programul evenimentului ce va avea loc, în luna iulie, în Ucraina. După afirmaţiile lui Vitalie Marinuţa, ministru al Apărării, în majoritatea aplicaţiilor militare internaţionale la care au participat militarii noştri, ei au dat dovadă de un înalt profesionalism şi pregătire fizică. Ministrul a menţionat că, în perioada când făcea parte din forţele active, a avut şi el marea cinste de a participa la multiple aplicaţii militare multinaţionale.

Misiuni speciale în Irak

O parte dintre militarii moldoveni angajaţi cu contract au plecat voluntar în Irak. Conform afirmaţiilor plutonierului-major Valentin Dvornic, în 2003, el s-a aflat în Irak timp de şase luni, îndeplinindu-şi cu responsabilitate misiunea de pacificator. Dvornic ne-a mai spus despre colaborarea sa cu diferiţi militari din alte ţări. Colegul său, plutonierul Igor Haheu, s-a aflat în Irak timp de şapte luni, afirmând că misiunea lui de pacificator a fost o datorie faţă de ţară…

În lipsa părinţilor, examenele sunt mai uşor de susţinut

La acest examen de curaj, militarii sunt lipsiţi de susţinerea persoanelor apropiate, accesul acestora fiind interzis pe teritoriul poligonului, în special în timpul unor astfel de exerciţii tactice. Unii dintre absolvenţi au afirmat că, în timpul examenelor practice, prezenţa părinţilor poate afecta rezultatul testului, ei fiind emoţionaţi de prezenţa lor în timpul efectuării unor exerciţii care necesită mult calm şi concentrare. Ei sunt antrenaţi pentru menţinerea păcii şi trebuie să cunoască diferite reguli de implicare. Învaţă nu numai cum pot fi folosite armele, dar şi didactic, inclusiv regulamentele militare. Ei mi-au spus că recuzita de învăţământ, muniţiile, îmbrăcămintea şi alimentaţia sunt achitate de stat, iar celelalte cheltuieli sunt acoperite cu donaţii din partea altor ţări. Ministrul Marinuţa a specificat: „Cu minimum de cheltuieli, încercăm să avem o maximă eficienţă”.

Femei în haine militare

Prezenţa femeilor militare la acel exerciţiu tactic confirmă încă o dată curajul de care dau dovadă acestea. Plutonierul Elena Cruc, după ce a absolvit Catedra militară la Universitatea Tehnică din Moldova, a decis să-şi continue studiile aici, ca mai apoi să fie trimisă la aplicaţii. Citeam în ochii plutonierului entuziasm şi tărie de caracter. Ea şi colegele sale au menţionat că, în mare parte, femeile se ocupă de alcătuirea planurilor, dar acest lucru nu le împiedică să participe activ la exerciţiile militare ce se desfăşoară pe poligonul de la Bulboaca. Mai ales că aproximativ 40 de femei aflate în unitate pot fi oricând trimise la aplicaţii militare sau în misiuni internaţionale.

Oricum, la sfârşitul exerciţiului, Alexandru Josan, şeful Serviciului relaţii cu publicul al Ministerului Apărării, a menţionat optimist: „Militarii au dat dovadă de bărbăţie chiar şi pe timp ploios. Asta înseamnă că viaţa noastră se află în mâini de încredere”.

Ana Sârbu,
stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *