Actualitate

Expert: Credibilitatea Republicii Moldova pe plan extern în SCĂDERE

Totodată, în ultima perioadă, diplomaţia ţării s-a concentrat foarte mult pe atragerea investiţiilor pentru reforme şi a ignorat securitatea naţională. Opiniile aparţin directorului executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, şi au fost enunţate luni, 8 februarie, în cadrul unui club de presă la Agenţia IPN.

Directorul executiv al APE a declarat că credibilitatea politicii externe depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă în ţară. „Credibilitatea ţării noastre este în continuare în scădere, atât timp cât există neîncredere faţă de guvernare, reformele stagnează sau sunt mimate de către autorităţi. Politica externă nu poate fi disociată de politica internă. Dacă este o politică internă proastă, este ineficientă şi politica externă, indiferent cât de buni ar fi diplomaţii noştri”, a menţionat directorul asociaţiei

Victor Chirilă a spus că diplomaţia Republicii Moldova s-a concentrat foarte mult pe atragerea investiţiilor pentru reforme, în timp ce securitatea naţională a fost ignorată. Potrivit lui, însă, menirea unei diplomaţii este să asigure un climat extern favorabil pentru consolidarea securităţii naţionale, menţionând, în acest context, că securitatea naţională a Republicii Moldova este foarte şubredă.

În opinia sa, integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un drum lung, de aceea, politica externă ar trebui să fie echilibrată şi să fie realizate reformele necesare.„Integrarea europeană va fi convingătoare pentru Bruxelles şi pentru alte capitale europene, atunci când Republica Moldova va crea un spaţiu energetic comun cu cel al Uniunii Europene, va crea un spaţiu economic-comercial comun cu cel al UE şi un spaţiu de comunicare comun”, a pus Victor Chirilă. Potrivit lui, ar trebui create oportunităţi de investire pentru toate statele care vor să contribuie la consolidarea Republicii Moldova ca stat de drept.

Victor Chirilă este de părerea că în contextul în care politica externă a Republicii Moldova a avut mult de pierdut în anul 2015, este nevoie de o nouă concepţie în acest domeniu. Potrivit lui, actualmente, diplomaţia Republicii Moldova se conduce în acţiunile sale de obiectivele de politică externă fixate în Programul de activitate al Guvernului. Victor Chirilă a declarat că acest program nu poate substitui rolul concepţiei de politică externă, pentru că programul unui Guvern este limitat în timp şi are, de obicei, la baza sa programele partidelor aflate la guvernare.

Potrivit directorului APE, pentru a elabora o nouă concepţie, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene ar trebui să vină cu iniţiativa creării unui grup de lucru format din diplomaţi şi parlamentarii din Comisia parlamentară politică externă şi integrare europeană, dar şi experţi din societatea civilă. Potrivit lui, acest grup ar trebuie să iniţieze dezbateri şi să vină ulterior cu propuneri concrete pentru a elabora un proiect pentru o nouă concepţie.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *