Actualitate

Expert media: Analizând comportamentul presei, alegerile nu au fost corecte

Nadine Gogu, preşedinta CJI, a spus că în perioada 6-11 noiembrie au fost monitorizate 12 televiziuni, care în ultima săptămână de campanie electorală au difuzat în mare parte doar materiale politice şi cu caracter electoral. Candidatul socialiştilor, Igor Dodon, a fost cel mai mult favorizat în funcţie de numărul de apariţii şi contextul redat, fiind prezentat în lumină pozitivă de 158 de ori, iar în lumină negativă – de 87 de ori. Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a apărut în lumină negativă în 229 de materiale, şi în lumină pozitivă – în 91 de materiale.

Nadine Gogu a accentuat că posturile private de televiziune cu acoperire naţională – Prime TV, Canal 2, Canal 3 şi Publika TV – au difuzat un număr relativ mic de materiale electorale, însă în marea majoritate a acestora Maia Sandu a fost defavorizată. Pe de altă parte, postul privat Jurnal TV, cu acoperire regională, a favorizat-o pe Maia Sandu şi l-a defavorizat într-un număr mare de materiale pe Igor Dodon. NTV Moldova şi Accent TV au avut o politică editorială similară, l-au favorizat pe Igor Dodon şi nu doar că au defavorizat-o, ci chiar au defăimat-o, pe Maia Sandu. Postul public de televiziune Moldova 1 i-a prezentat în lumină pozitivă pe ambii candidaţi. Postul N4 i-a favorizat uşor pe ambii. Doar posturile Realitatea TV şi Pro TV au reflectat echilibrat campania.

ONG-urile de media critică comportamentul jurnaliştilor care au încălcat nu doar Codul deontologic, dar şi legislaţia, iar autoritatea reglementatoare – Consiliul Coordonator al Audiovizualului – a urmărit tacit cum radiodifuzorii manipulează. În context, directorul executiv al API, Petru Macovei, a solicitat ca preşedintele CCA, Dinu Ciocan, şi membrii Consiliului care nu au acţionat, să-şi dea demisia. După prezentarea raportului final privind reflectarea întregii campanii electorale, va fi depusă şi o solicitare oficială la CCA privind demisia preşedintelui şi membrilor.

Petru Macovei a comunicat că în ultima săptămână de campanie electorală au fost monitorizate şi 12 portaluri informaţionale, dar şi trei ziare. Portalul agora.md a avut un comportament editorial relativ echilibrat. La fel şi portalul deschide.md a reflectat echilibrat, concurenţii fiind prezentaţi relativ neutru. Portalul regional gagauzinfo.md l-a favorizat vădit pe Igor Dodon. Jurnal.md l-a defavorizat direct şi frecvent pe candidatul socialiştilor. Moldova24.info a reflectat acuzaţiile lui Dodon la adresa Maiei Sandu fără să-i ofere dreptul la replică. Newsmaker.md a informat echilibrat şi echidistant. Noi.md a defavorizat-o pe Maia Sandu. Realitatea.md a prezentat informaţiile echilibrat. Sputnik.md a defavorizat-o pe Maia Sandu. Today.md a avut trei materiale dar în care a defavorizat-o pe Maia Sandu. Unimedia.info a informat relativ echidistant, iar ziarulnational.md l-a defavorizat masiv pe Igor Dodon.

Dintre cele trei ziare monitorizate, KP v Moldove l-a favorizat evident pe Igor Dodon. Ziarul Săptămâna a publicat un editorial în care a defavorizat-o vădit pe Maia Sandu , etichetând-o drept „păpuşă gonflabilă”. Ziarul Timpul l-a defavorizat masiv pe Igor Dodon.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *