Politică

Expert ucrainean: Moscova spera că Moldova va avea rezultate modeste în procesul de integrare europeană

„Alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova este o dovadă în plus că evenimentele din Moldova se derulează după un alt scenariu decât cel dorit de Kremlin". Concluzia aparţine analistului politic de la Kiev, Vitali Kulik.

„Sigur, Rusia are încă o poziţie dominantă pe ambele maluri ale Nistrului, însă în ultima perioadă a suferit o serie de înfrângeri tactice în faţa Occidentului", scrie analistul.

„Tentativele Kremlinului din ultimii doi ani de a crea o coaliţie pro-rusească în Moldova au fost multiple. Moscova spera că Moldova va avea rezultate modeste în procesul de integrare europeană, că exponenţii coaliţiei de guvernământ vor continua să se certe între ei şi că nu vor reuşi să aleagă preşedintele. Toate acestea ar fi trebuit să ducă, în viziunea Kremlinului, la alegeri parlamentare anticipate, în urma cărora comuniştii să revină la putere. Toate aceste planuri s-au năruit în momentul în care a fost desemnat şeful statului, fapt care înseamnă păstrarea alianţei de guvernare şi asigurarea unei perioade de stabilitate politică", notează analistul ucrainean. „În aceste condiţii, Moscova va încerca să revină la modalitatea preferată de a controla situaţia din zonă – să sprijine masiv enclava transnistreană, pentru a putea menţine întreaga Moldovă în aria sa de influenţă", conchde Vitali Kulik.

Via money.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *