Ultima oră

Experţi ucraineni: Moldova trebuie să-şi găsească un alt aliat decât NATO

De asemenea, societatea moldovenească urmează să fie preocupată mai mult de solidaritatea şi comunicarea internă. Recomandări în acest sens au formulat experţii ucraineni, Valeriy Kravchenko şi Andriy Karakuts de la Universitatea Naţională din Doneţk, invitaţi ai Centrului de Informare şi Documentare privind NATO la masa rotundă pe tema „Criza din Ucraina şi impactul acesteia asupra Parteneriatelor NATO, desfăşurată la Chişinău”, transmite IPN.

Referitor la prezenţa NATO în rezolvarea conflictelor din Ucraina, Valeriy Kravchenko a comentat critic poziţia acesteia. El a afirmat că NATO răspunde mai întâi de securitatea statelor membre şi apoi, dacă îi convine, poate să se implice sau nu. În cazul Ucrainei, poziţia NATO a îndreptăţit acţiunile Rusiei. „În caz de un asemenea pericol, Moldova nu trebuie să se bazeze pe NATO, ci să găsească un aliat pe merit. Noi nu am aşteptat nimic de la UE sau NATO, dar pot să spun că oraşul Kiev a fost primul în care s-a vărsat sânge pentru principiile şi valorile europene”, a adăugat profesorul conferenţiar, Valeriy Kravchenko.

Potrivit experţilor, societatea ucraineană este dezamăgită de pasivitatea Occidentului referitor la conflictele dintre Ucraina şi Rusia. Conform studiu sociologic recent, cetăţenii ucraineni au tot mai puţină încredere în acţiunile NATO.

Referitor la lecţiile pe care le-a învăţat Ucraina în această perioadă, experţii au spus că este nevoie de solidaritate şi comunicare între oameni. „Trebuie de observat starea de spirit a populaţiei, de pus accentul pe crearea unui set de strategii ce ţin de securitatea internă şi să fie implementate cu succes la nivel naţional. Totodată, e nevoie de comunicare şi de a convinge societatea că împreună oamenii sunt mai puternici”, a spus Andriy Karakuts.

Experţii spun că la punctele de frontieră cu Rusia sunt mereu conflicte şi situaţii violente între oameni. „Provocările la punctele vamale au loc în fiecare zi. Trebuie de întărit hotarele; nimeni nu ar fi crezut cu 20 de ani în urmă că inamicul nostru ar fi Rusia. Ne gândeam la români, bulgari, la oricine altcineva, dar nu la fraţii noştri ruşi. De aceea hotarele Ucrainei acum sunt slăbite”, spune Valeriy Kravchenko.

Experţii ucraineni afirmă că Ucraina nu va mai fi niciodată cum a fost înainte de aceste conflicte. Ei anticipează că alegerile prezidenţiale din 25 mai nu vor avea loc în Luhansk şi Doneţk, pe motiv că acestea ar fi deja teritorii sub ocupaţia Guvernului rus.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *