Social

Experţii atenţionează despre pericolul modificărilor propuse în politicile de combatere a violenţei domestice

Într-o conferinţă de presă la IPN, experta Natalia Roşca a menţionat că proiectul exclude normele care incriminează violenţa psihică drept formă a violenţei domestice. „Probabil este o normă mult prea dură şi organele de urmărire penală se confruntă cu incapacitatea de a demonstra că a existat infracţiunea în componenţa în care este descrisă în Codul Penal, şi ne referim aici la violenţă psihologică”, a declarat Natalia Roşca.

Proiectul scoate din atenţia statului şi agresorul, lucru care nu este justificat în opinia experţilor. Or victima, după ce este reabilitată, de regulă revine în familie, unde rămâne faţă în faţă cu agresorul, care nu este suspus unor măsuri de reabilitare. În lipsa unor programe clare, bine promovate şi puse la punct de reabilitare a agresorului, situaţia doar se va înrăutăţi.

Abordarea violenţei doar sub aspect fizic, material, ignorând violenţa psihică, constituie o retrogradare, spun experţii. În cadrul expertizei vulnerabilităţii au fost identificaţi mai mulţi factori de vulnerabilitate, şi anume: atitudini diferenţiate din perspectiva politicilor de reabilitare, norme care limitează, ignoră drepturi. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *