Ultima oră

Filat: Relaţiile dintre noi sunt bune, suntem prieteni cu Iurie Leancă

Potrivit preşedintelui PLDM, calea unică a Republicii Moldova este Uniunea Europeană. „Cred că dacă am organiza un referendum privind vectorul extern, majoritatea moldovenilor ar opta pentru integrarea în UE. Eu cred că rezultatele sondajului care arată că doar un număr de sub 50 la sută din moldoveni optează pentru UE reprezintă doar nişte cifre a unui sondaj. Am avut o întrevedere cu preşedintele ucrainean Poroşenko şi mi-a transmis un mesaj ca să avem grijă de ţară şi să nu admitem ceea ce se întâmplă în Ucraina. Prin semnarea Acordului de asociere cu UE, noi am semnat foaia de parcurs a Republicii Moldova. Această foaie de parcurs ne arată concret ce trebuie să facem. Şi vom avea grijă, vom supraveghea ca acest parcurs să continue”, a spus Filat.

Referindu-se la formarea guvernului după scrutinul din 30 noiembrie, Filat a spus: „Cu siguranţă guvernul va arăta altfel, la nivel de politici, dar şi de componenţă”. Liderul PLDM a reiterat că după scrutin formaţiunea pe care o conduce va propune candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru. „Partidul care obţine cele mai multe mandate în Parlament este în drept de a înainta candidaturi la funcţia de şef al Guvernului şi a unor membri ai cabinetului de miniştri. Sunt sigur că după 30 noiembrie vom forma o coaliţie proeuropeană, iar PLDM va fi partidul cu cele mai mare număr de mandate din această coaliţie”, a afirmat Vlad Filat.

În acest context, liderul liberal democrat a ţinut să precizeze că formaţiunea sa va face coaliţie postelectorală cu partidele de orientare proeuropeană, dar nici într-un caz cu partidele pro-ruse, inclusiv cu Partidul comuniştilor. „După alegeri vom lăsa la o parte supărările şi frustrările şi ne vom uni pentru interesul naţional. Cu PCRM este exclusă o coaliţie, chiar dacă aceştia se vor declara europeni. Voronin nu are credibilitate. Pe parcursul unui an ei de trei ori şi-au schimbat orientarea externă. Şi la noi în partid au fost diferite mişcări, oameni care au plecat, dar vectorul nu ni l-am schimbat. Cu ţara nu e de jucat. Noi am învăţat din greşeli, iar coaliţia largă din 2005 a fost o greşeală”, a declarat Filat.

Întrebat despre relaţia sa cu Iurie Leancă, după ce acesta l-a susţinut pe premierul Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din România, Vlad Filat a spus că Leancă este un om matur, are opiniile sale şi a acţionat astfel din cauza funcţiei pe care o ocupă şi a prieteniei care îl leagă de Ponta. „Atunci când ne-am înţeles cu Leancă să lucrăm împreună, ne-am asumat nişte responsabilităţi pentru care trebuie să muncim, dar nu să umblăm îmbrăţişaţi şi zâmbind. Relaţiile dintre noi sunt bune, suntem prieteni cu Iurie Leancă. Iar faptul că între noi ar exista divergenţe sunt nişte zvonuri cu scopul de a discredita partidul”, a declarat liderul PLDM.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *