Astăzi 17 Octombrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:32
Abonamente

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Ultima oră 23 Ianuarie 2016, ora 19:46

Filip explică de ce noul Guvern şi-a ales ca una din primele priorităţi evaluarea tarifelor la diferite servicii

Marime Font

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, explică într-un interviu pentru portalul Tribuna.md de ce odată cu intrarea s-a în funcţie una din priorităţi a fost evaluarea tarifelor la utilităţi şi de ce a început anume cu tarifele la gaze şi produsele petroliere. Tot acolo Filip spune dacă există sau nu blocaj cu plata pensiilor şi salariilor în lunile urmatoare. 

„În privința tarifelor, am pornit cu scopul de a face transparent modul în care se formează acestea, pentru ca oamenii să știe ce și pentru ce plătesc. Știți că a existat acea dezbatere lungă în societate, chiar și proteste, legate de faptul că cineva ar umfla aceste tarife, că ele nu ar corespunde realității. Eu încă nu pot să mă pronunț în această privință. Am cerut mai multe evaluări, am diverse întâlniri cu instituțiile statului și concluziile le vom avea la finalul acestor discuții. Important este însă ca cetățenii să primească răspunsuri oneste, să știe că ceea ce plătesc este justificat, că reflectă situația din piață și nu profiturile nejustificate ale unora.

Din primele evaluări, există condiții să scădem unele tarife. Am început însă cu tarifele pentru că aceasta e principala problemă pe care orice cetățean ți-o spune când discuți cu el. Oamenii sunt afectați de tarifele mari pe care le plătesc, ele trebuie reduse unde se poate și avut grijă să nu fie formate incorect”, a declarat Pavel Filip.Premierul accentuează că s-a început anume cu tarifele la gaze şi produse petroliere deoarece acolo au fost identificate niște posibilități ca ele să fie scăzute imediat, din motive obiective. “În cazul gazului, avem acel amendament anulat în Parlament, dar și evoluțiile de pe piața mondială a prețului la gaze. În cazul produselor petroliere, avem scăderea prețului barilului la nivel mondial, care trebuie să se vadă obligatoriu și în prețul pe care îl plătesc oamenii la pompă”, a explicat şeful Guvernului, subliniind că la gaz se discută de o scădere de 10 procente, iar la produsele petroliere tot va fi o scădere semnificativă.
În privinţa altor tarife, el a spsu că deocamdat ă nu poate răspunde deoarece au loc discuţii şi se fac evaluări, urmează să aibă loc consultări și cu agenția de reglementare, să fie analizat ă piaţa piața, astfel încât să nu existe încălcări ale principiilor unei concurențe sănătoase. “Pot să vă spun însă că vom face o evaluare mai extinsă, vom ajunge și la prețurile unor produse de strictă necesitate, medicamente, produse de panificație și altele, unde cred că sunt anumite rezerve ca să putem scădea prețurile. Toată lumea trebuie să înțeleagă situația din țară si că nu trebuie să se facă profituri nejustificate pe seama cetățenilor”, a explicat Filip.

Pot să vă spun însă că vom face o evaluare mai extinsă, vom ajunge și la prețurile unor produse de strictă necesitate, medicamente, produse de panificație și altele, unde cred că sunt anumite rezerve ca să putem scădea prețurile. Toată lumea trebuie să înțeleagă situația din țară si că nu trebuie să se facă profituri nejustificate pe seama cetățenilor.

În ce priveşte situaţia cu plata salariilor și pensiilor, Filip a spus că există probleme începând cu luna februarie, dar există și soluții pentru depășirea lor.

“Și acesta este încă un motiv pentru care am insistat ca învestirea Guvernului să fie făcută cât mai repede, pentru că fiecare zi contează acum. Soluțiile identificate vor asigura ca populația să nu aibă de suferit, ca plata salariilor și pensiilor să fie făcută la timp. Pentru asta e nevoie ca Guvernul să fie stabil, să fim lăsați să lucrăm, iar politica să se facă în afara Guvernului. Noi să fim lăsați să ne ocupăm de asigurarea stabilității financiare și sociale a țării”, a mai adăugat prim-ministrul.

Timpul.md via tribuna.md 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 Octombrie 2017, de Ana Gabor

Mandat de la Dumnezeu sau de la Putin?

„Putin, te iubim! Noi ca tine vrem să fim!” (Zicală din Sadova)

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Ziua orașului

Se apropie ziua orașului, motiv de bucurie pentru mulți dintre noi. Concerte, ziua vinului și câte ceva gratuit ca oamenii să fie mulțumiți. De obicei muzica e fără plată pentru cetățeni, iar muzicienii primesc onorarii de la primărie.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (IV). Românii/ moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Scriam săptămâna trecută că voi reveni pentru o relatare asupra experiențelor trăite în acest an cu Expedițiile Memoriei în Siberia, acolo unde am mers pentru un studiu asupra istoriei comunităților de români/moldoveni din regiunea Irkutsk și ținutul Krasnoiarsk.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Muzica, sportul şi schimbul de informaţii - politici de coeziune socială pe ambele maluri ale Prutului

În România, despre „frații de peste Prut” am auzit vorbindu-se încă din clasa primară, iar mesajul „Basarabia e România” răzbate acum scris pe zidurile din orașe, drumuri naționale, în apropierea monumentelor istorice sau turistice, în timp ce...

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul