Astăzi 12 Decembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:18
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Ultima oră 23 Ianuarie 2016, ora 19:46

Filip explică de ce noul Guvern şi-a ales ca una din primele priorităţi evaluarea tarifelor la diferite servicii

Marime Font

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, explică într-un interviu pentru portalul Tribuna.md de ce odată cu intrarea s-a în funcţie una din priorităţi a fost evaluarea tarifelor la utilităţi şi de ce a început anume cu tarifele la gaze şi produsele petroliere. Tot acolo Filip spune dacă există sau nu blocaj cu plata pensiilor şi salariilor în lunile urmatoare. 

„În privința tarifelor, am pornit cu scopul de a face transparent modul în care se formează acestea, pentru ca oamenii să știe ce și pentru ce plătesc. Știți că a existat acea dezbatere lungă în societate, chiar și proteste, legate de faptul că cineva ar umfla aceste tarife, că ele nu ar corespunde realității. Eu încă nu pot să mă pronunț în această privință. Am cerut mai multe evaluări, am diverse întâlniri cu instituțiile statului și concluziile le vom avea la finalul acestor discuții. Important este însă ca cetățenii să primească răspunsuri oneste, să știe că ceea ce plătesc este justificat, că reflectă situația din piață și nu profiturile nejustificate ale unora.

Din primele evaluări, există condiții să scădem unele tarife. Am început însă cu tarifele pentru că aceasta e principala problemă pe care orice cetățean ți-o spune când discuți cu el. Oamenii sunt afectați de tarifele mari pe care le plătesc, ele trebuie reduse unde se poate și avut grijă să nu fie formate incorect”, a declarat Pavel Filip.Premierul accentuează că s-a început anume cu tarifele la gaze şi produse petroliere deoarece acolo au fost identificate niște posibilități ca ele să fie scăzute imediat, din motive obiective. “În cazul gazului, avem acel amendament anulat în Parlament, dar și evoluțiile de pe piața mondială a prețului la gaze. În cazul produselor petroliere, avem scăderea prețului barilului la nivel mondial, care trebuie să se vadă obligatoriu și în prețul pe care îl plătesc oamenii la pompă”, a explicat şeful Guvernului, subliniind că la gaz se discută de o scădere de 10 procente, iar la produsele petroliere tot va fi o scădere semnificativă.
În privinţa altor tarife, el a spsu că deocamdat ă nu poate răspunde deoarece au loc discuţii şi se fac evaluări, urmează să aibă loc consultări și cu agenția de reglementare, să fie analizat ă piaţa piața, astfel încât să nu existe încălcări ale principiilor unei concurențe sănătoase. “Pot să vă spun însă că vom face o evaluare mai extinsă, vom ajunge și la prețurile unor produse de strictă necesitate, medicamente, produse de panificație și altele, unde cred că sunt anumite rezerve ca să putem scădea prețurile. Toată lumea trebuie să înțeleagă situația din țară si că nu trebuie să se facă profituri nejustificate pe seama cetățenilor”, a explicat Filip.

Pot să vă spun însă că vom face o evaluare mai extinsă, vom ajunge și la prețurile unor produse de strictă necesitate, medicamente, produse de panificație și altele, unde cred că sunt anumite rezerve ca să putem scădea prețurile. Toată lumea trebuie să înțeleagă situația din țară si că nu trebuie să se facă profituri nejustificate pe seama cetățenilor.

În ce priveşte situaţia cu plata salariilor și pensiilor, Filip a spus că există probleme începând cu luna februarie, dar există și soluții pentru depășirea lor.

“Și acesta este încă un motiv pentru care am insistat ca învestirea Guvernului să fie făcută cât mai repede, pentru că fiecare zi contează acum. Soluțiile identificate vor asigura ca populația să nu aibă de suferit, ca plata salariilor și pensiilor să fie făcută la timp. Pentru asta e nevoie ca Guvernul să fie stabil, să fim lăsați să lucrăm, iar politica să se facă în afara Guvernului. Noi să fim lăsați să ne ocupăm de asigurarea stabilității financiare și sociale a țării”, a mai adăugat prim-ministrul.

Timpul.md via tribuna.md 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Pavel Păduraru

Întrebarea de care fug procurorii: de ce Gorbunțov nu a fost arestat?

Recent, în țara noastră a mai avut loc o minune. Dar aşa cum la noi minunile nu mai reprezintă excepții, ci lucruri ordinare, am putea să le numim fleacuri. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Sărbătorile și postul

Posturile, cred că acest lucru e limpede pentru oricine, nu mai sunt ținute ca pe vremuri. Poate în particular sau în mănăstiri mai există astfel de nevoitori. La noi, în schimb, creștinii căldicei, postul a rămas doar evitarea oricăror proteine animale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Decembrie 2017, de Dan Nicu

La plecarea unei Epoci

În aceste zile de decembrie, întreaga naţiune română deplânge dispariţia dintre noi a celui care a fost Majestatea sa Regele Mihai I. Suveranul s-a stins din viaţă în Elveţia, la reşedinţa sa, în ziua de marţi, 5 decembrie. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Decembrie 2017, de Ana Gabor

Povestea ultimului rege

Născut la 25 octombrie 1921, regele Mihai a adus o mare bucurie în familia sa, dar și în întreaga țară.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md