Ultima oră

Fostul Premier e acuzat de ABUZ DE PUTERE

Dl Merabishvili, care a fost arestat săptămâna trecută pentru presupuse fapte de corupţie, mai este acuzat în prezent că ar fi ordonat poliţiei să recurgă la ‘forţă în manieră disproporţionată, excesivă şi nejustificată’ pentru a dispersa o manifestaţie în 2011 împotriva preşedintelui Saakashvili, a indicat Parchetul într-un comunicat citat de AFP.

Merabishvili, care era ministru de interne la timpul respectiv, riscă o condamnare de până la opt ani închisoare dacă acuzaţia se confirmă pentru că în timpul manifestaţiei un poliţist şi trei manifestanţi au fost ucişi.

Potrivit Parchetului, ‘Ivan (Vano) Merabishvili a ordonat poliţiei să atace, să intimideze, să pedepsească şi să exercite o presiune psihologică asupra persoanelor care aveau opinii diferite’.

Arestarea ex-premierului, precum şi cea a fostului ministru al sănătăţii şi muncii Zurab Tshiaberashvili sunt ultimele dintr-o serie de reţineri ale unor înalţi responsabili din guvernul precedent după victoria în alegerile legislative din decembrie a coaliţiei opoziţiei conduse de miliardarul Bidzina Ivanishvili şi numirea sa în postul de premier.

Mai mulţi ex-miniştri şi primarul Tbilisiului, Ghighi Ugulava, alt apropiat al lui Saakashvili, au fost inculpaţi.

Aceste cazuri au suscitat reprobarea SUA, NATO şi a UE, care au avertizat împotriva ‘represaliilor politice’ şi a ‘justiţiei selective’.

Fostul premier riscă o condamnare de până la 12 ani închisoare în dosarul care a dus la arestarea lui. El este acuzat că a atribuit locuri de muncă fictive unor militanţi ai Mişcării Naţionale Unificate, partidul lui Saakashvili, o dată cu apropierea alegerilor din octombrie 2012, şi că şi-ar fi însuşit prin intimidare o vilă luxuoasă.

Dl Merabishvili, în prezent secretar general al Mişcării Naţionale Unificate, a respins toate aceste acuzaţii.

El fusese numit premier în iulie 2012, după ce a fost ministru de interne între anii 2004-2012, perioadă în care s-a făcut cunoscut ca artizan al luptei împotriva corupţiei din poliţie.

AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *