Actualitate

FOTO: Lacul Sărat din Cahul va fi reabilitat

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agenţia de Dezvoltare Regională Sud şi Primăria oraşului Cahul au lansat ieri, 4 mai, la Cahul proiectul ,,Reabilitarea zonei de odihnă şi agrement Lacul Sărat”. Investiţia de 9 000 000 de lei acoperă una din priorităţile de bază în dezvoltarea Regiunii de Sud – Îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a atractivităţii turistice. Proiectul va fi implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud pe parcursul a 10 luni de zile, urmând ca în vara anului 2013, lacul să fie dat în exploatare.

10 ani – atât a durat lupta pentru Lacul Sărat. Ideea de a reabilita zona Lacul Sărat a apărut în anul 2000 şi timp de 10 ani autorităţile din Cahul au căutat soluţii. În 2010, odată cu deschiderea primului apel de propuneri de proiecte, proiectul a fost înaintat spre finanţare la Fondul Naţional de Dezvoltare Regională şi acceptat spre finanţare în 2011. Lucrările de reamenajare vor începe în mai, anul curent şi autorităţile îşi propun să atragă turişti din ţară şi de peste hotare iar în timp, pornind de la acest prim pas, să ofere oportunităţi mai diversificate turiştilor.

Proiectul prevede dezvoltarea infrastructurii de agrement turistic în Regiunea de Dezvoltare Sud, în vederea creşterii economice durabile şi echilibrate a Regiunii prin reabilitarea şi promovarea zonei de odihnă şi agrement „Lacul Sărat” din oraşul Cahul. Întegrarea zonei în circuitele turistice naţionale şi internaţionale.

Zona Lacul Sărat şi cea adiacentă oferă caracteristici unice naturale cu posibilităţi de reabilitare şi tratament a unui număr însemnat de maladii ale aparatului locomotor, sistemului nervos central, sistemului sangvin. Proiectul este finanţat din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională costul total fiind de 9327,6 mii lei, cu o durată de implementare de 10 luni calendaristice.

În cadrul proiectului urmează a fi efectuate următoarele lucrări:

1. Construcţia sondei arteziene a bazinului de acumulare a apei pentru Lacul Sărat şi a barajului de pe Râul Frumoasa

2. Promovarea zonei ,,Lacul Sărat” la nivel naţional şi internaţional

3. Elaborarea bucletelor informtive

Se aşteaptă ca odată cu darea în exploatare să apară şi primele rezultate scontate ca

1. Creşterea fluxului de turişti atraşi de noul produs turistic cu proprietăţi curative

2. Sporirea interesului pentru obiectivele turistice din Regiune

3. Sporirea atractivităţii zonei pentru investitori

4. Creşterea venitului generat de ofertele turistice

Evenimentul petrecut ieri la Cahul a întrunit reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, Autorităţilor Publice Locale din Cahul şi localităţile învecinate, autorul de proiect, antreprenorul, beneficiari direcţie şi indirecţi de pe urma implementării proiectului.

Prin reabilitarea zonei Lacul Sărat, Agenţia de Dezvoltare Regională Sud redeschide un capitol neglijat în ultimii ani şi vine să facă un apel întru susţinerea şi promovarea cât mai intensă a puţinelor obiective turistice rămase intacte însă insufiecient promovate.

Sursa: civic.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *