Chișinău

FOTO: Proteste împotriva anexării Basarabiei la Imperiul Rus

Cu drapele tricolore şi pancarte, participanţii au scandat lozinci şi au interpretat cântece patriotice şi pro-unioniste. Acţiunea a început în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului şi a continuat cu un marş de protest la Ambasada Rusiei, unde au fost scandate lozinci antiruseşti, dar şi la Ambasada Turciei de la Chişinău, pe un traseu de aproape zece kilometri.

Anexarea Basarabiei a fost un act împotriva voinţei poporului şi a istoriei, de aceea, această greşeală trebuie reparată, a declarat preşedintele Forului Democrat al Românilor din Moldova, publicistul Nicolae Dabija. ”Pentru noi, Războiul din 1812 nu s-a încheiat, aşa cum nu s-a încheiat nici cel din 1939-1945.

Abia după ce Basarabia va reveni acasă vom putea vorbi şi noi despre pace, şi acest lucru este realizabil. Problema basarabeană este una internă a celor două state româneşti care trebuie să devină unul, aşa cum este în hărţile lui Dumnezeu din ceruri”, a declarat el.

În paralel cu manifestaţia de comemorare a anexării Basarabiei la Imperiul Ţarist, câteva sute de persoane, adepţi ai unor organizaţii pro-moldoveniste şi filoruse au organizat o contra-manifestaţie. ”Şi pentru noi este o zi de doliu, deoarece în urma Tratatului de la Bucureşti, Rusia s-a oprit la Prut şi nu a ajuns la Siret, la hotarul istoric al Moldovei Mari”, a declarat Mihail Garbuz, unul dintre organizatorii acţiunii.

Poliţia a organizat măsuri sporite de protecţie, după ce o acţiune similară de la sfârşitul lunii martie a condus la altercaţii între cele două tabere. Sute de poliţişti au format cordoane între cele două manifestaţii, dar chiar şi aşa unele provocări, înjurături reciproce şi gesturi obscene nu au putut fi evitate. Şi Ambasada Rusiei a fost îngrădită cu cordoane de poliţişti, inclusiv cu echipamente speciale.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *