Actualitate

Fumătorii cer despăgubiri de 27 miliarde dolari

Aproape două milioane de fumători şi foşti fumători din regiunea Québec cer industriei tutunului circa 27 de miliarde de dolari despăgubiri. În audierea inaugurală, unul dintre avocaţii acuzatorilor a denunţat "duplicitatea" fabricanţilor de ţigări.

Până la deschiderea procesului de luni, procedura judiciară a durat 13 ani. Principalii trei producători canadieni de tutun şi ţigări sunt acuzaţi că au pus pe piaţă, în cunoştinţă de cauză, "produse nocive", ascunzând sau diminuând riscurile pentru consumatori.

Strategia marketing a fabricanţilor, faptul că vehiculează informaţii false şi că distrug informaţii ştiinţifice privitoare la efectele tutunului au fost alte acuzaţii aduse de avocaţii presupuselor victime. Ei speră ca tribunalul din Montréal să recunoască măcar că "nicotina provoacă o dependenţă care poate duce la moarte".

De partea ei, avocata fabricanţilor a declarat că nu există nicio dovadă în acest sens. "A fuma este o alegere pe care oamenii o fac din diverse motive şi ei trebuie să-şi asume responsabilitatea", a mai afirmat jurista, care apără interesele companiei Imperial Tobacco Canada.

Presupusele două milioane de victime ale acestor fabricanţi, de cele mai multe ori bolnavi de cancer la plămâni, gât sau laringe pretind fiecare între zece şi o sută de mii de dolari despăgubiri.

Sursa: RFI
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *