Cultură

Gala Premiilor Naţionale GALEX a ajuns la ediţia a II-a

În discursul său, directorul instituţiei-gazdă, Alexe Rău, a menţionat că, înfiinţată anul trecut, Liga Bibliotecarilor din R. Moldova, în colaborare cu Biblioteca Naţională, a elaborat şi a lansat o viziune nouă asupra strategiilor relaţionale ale bibliotecii cu societatea, aşezând în prim-plan ceea ce trebuie să ofere această instituţie societăţii. Potrivit lui, una din modalităţile principale ale acestei viziuni sunt Premiile Naţionale GALEX, instituite de Liga Bibliotecarilor şi de Biblioteca Naţională.

Juriul, în frunte cu acad. Petru Soltan, preşedintele Consiliului ştiinţific al BNRM, a acordat mai multe premii pentru anul 2011. Drept cel mai bun susţinător al bibliotecilor a fost desemnat Valeriu Turea, ambasadorul RM în Portugalia, pentru contribuţii deosebite cu donaţii de carte de peste hotare. De un premiu similar s-a învrednicit Olga Chojnacka, Ambasada Republicii Cehe în RM. Cel mai bun fondator de bibliotecă a fost desemnat rectorul ULIM, Andrei Galben, iar cei mai buni scriitori-promotori ai cărţii – acad. Mihai Cimpoi, Vladimir Beşleagă şi Emilian Galaicu-Păun. În calitate de cel mai bun filantrop al bibliotecilor a fost menţionat Aurel Marinciuc. Premiul pentru cea mai bună lucrare în biblioteconomie l-a obţinut Iurie Colesnic, pentru „Timp şi istorie”. Au mai fost premiaţi compozitorul Constantin Rusnac, secretar general al Comisiei Naţionale a RM pentru UNESCO, Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român „M. Eminescu”, precum şi numeroşi bibliotecari, mulţi dintre care cu ocazia Zilei bibliotecarilor, sărbătorită pe 23 aprilie.

Amintim că anul trecut, la prima ediţie a galei, TIMPUL a luat premiul pentru cel mai bun promotor şi susţinător al bibliotecilor, cărţilor şi lecturii în mass-media.

Premiul constă dintr-un cub de cleştar cu inscripţiile „Liga Bibliotecarilor” şi „Premiul GALEX”, având în centru un cub mai mic cu sigla BN pe toate laturile – logoul Bibliotecii Naţionale 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *