Actualitate

Ghimpu critică justiţia şi propune demiterea conducerii CSJ

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Mihai Ghimpu s-a referit la inacţiunea organelor de drept în aflarea adevărului despre 7 aprilie 2009, dar şi la tărăgănarea intenţionată a examinării dosarelor pe acest subiect. O altă problemă abordată a fost protecţionismul justiţiei în cazurile de corupţie la nivel înalt.

Ghimpu a spus că din totalul celor 108 sesizări de torturare a cetăţenilor la 7 aprilie şi zilele care au urmat Procuratura a intentat dosare în cazul a 58, în mare parte pentru tortură şi pentru abuz în serviciu. „De fapt, lumea aşteptă altceva. Totul a fost dirijat de preşedintele de atunci, V. Voronin. De ce până astăzi el rămâne în afara anchetei? Aştept în continuare răspuns de la Procuratură, dar nu să găsim vinovaţi printre cei care au executat ordinele lui”, a afirmat Ghimpu.

Totodată, preşedintele interimar vrea să fie verificate toate privatizările care au avut loc în ultimii ani ai guvernării comuniste şi le-a sugerat organelor de drept s-o facă în cel mai scurt timp. Mihai Ghimpu bănuieşte că justiţia îi protejează pe cei care au „profitat” de aceste privatizări, cu grave încălcări ale legislaţiei. „Reiese că judecătorii se află în continuare în subordinea celor care i-au pus în funcţii, a comuniştilor”, afirmă el. Spicherul consideră că trebuie să existe un control mai riguros din partea parlamentului, iar preşedinţii de instanţe judecătoreşti care nu fac faţă să fie eliberaţi din funcţie. El a spus că nu a consultat colegii de Alianţă în cazul intenţiei de a demite conducerea CSJ, dar că i-ar părea foarte rău să se repete întâmplarea cu Raportul Comisiei Cojocaru.

„Nimic n-o să se schimbe în ţară fără o justiţie care să activeze strict legal. De unde să avem noi dreptate în cazul Muruianu dacă el a fost restabilit de un vicepreşedinte de-al lui. Preşedintele CSJ trebuie să fie mai mult decât curat ca lacrima”, a mai afirmat preşedintele Parlamentului. Cât priveşte lupta cu mafia a fostului consilier prezidenţia Sergiu Mocanu, liderul PL a menţionat că acesta spune adevărul doar pe jumătate. „Multe nu corespund adevărului. Mocanu încearcă să mai şteargă din responsabilitatea lui papa (Voronin – n.r.). Nimic nu s-a întâmplat în perioada comunistă fără consimţământul lui papa. Nici o vrăbiuţă n-a zburat fără să ştie papocika. Mă deranjează că Mocanu încearcă să manipuleze societatea”, a spus Ghimpu, adăugând că nu face parte niciuneia din cele două tabere.

Preşedintele interimar a lansat unele critici şi în sânul Alianţei. El a invocat modul în care s-a decis soarta Hotelului „Codru”. Procuratura Generală a cerut anularea deciziei de privatizare, pe motiv că ar fi fost ilegală şi ar fi prejudiciat statul. Procurorii s-au bazat şi pe o hotărâre a Curţii de Conturi. În instanţă, directorul Agenţiei Proprietăţi Publice, Tudor Copaci, din actualul guvern, fost viceministru al Economiei pe timpul comuniştilor, declară că actul de privatizare este perfect legal… Alte critici au mers spre ministrul Tehnologiilor Informaţionale, Alexandru Oleinic. „Oleinic mi-a promis public concedierea unei persoane care a fost acuzată de falsificarea listelor electorale şi care a fost acuzat că s-a îmbogăţit din preţuri exagerate la buletine de identitate şi paşapoarte (Vladimir Molojen – n.r.). Acum nu înţeleg ce se întâmplă”, a spus Ghimpu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *