Actualitate

Grecia poate să devină un hub energetic pentru întreaga Europă

Prea puţini antreprenori germani văd Grecia, şi în special sectorul său energetic, ca pe o oportunitate de investiţii. Alţii au o viziune diferită. Pentru chinezi, de exemplu, Grecia se află în centrul iniţiativei One Belt, One Road. Aceştia au ales Grecia, şi în special Portul Piraeus, drept hubul lor din Europa Occidentală.

Dacă va profita de oportunitatea de a deveni un hub energetic, Grecia poate deveni poarta de intrare a gazelor naturale în Europa din trei surse: din Asia Centrală şi Turcia, din estul Mediteranei şi din propriile resurse. Dacă Grecia va profita de această şansă, aceasta ar putea găsi în sfârşit un model de creştere a propriei economii şi de prosperitate, scrie Mathiopoulos.

De aceea Grecia deţine atât de multe chei geopolitice. SUA consideră Grecia drept esenţială pentru asigurarea necesarului de energie al Occidentului şi pentru restrângerea influenţei ruse în regiune.

Dar dacă vrea să devină poarta de intrare a gazelor în Europa, Grecia trebuie să se mişte rapid pentru a-şi termina propriul segment al aşa-numitului Coridor Sudic al Gazelor, o iniţiativă a Comisiei Europene de a aduce gaze din Orientul Mijlociu în Europa, independent de Rusia.

Lucrările de construcţie la acest segment sunt pe jumătate terminate, iar gazele ar putea fi pompate din Azerbaidjan în Europa până în 2020.

Un alt pas către a deveni un hub energetic este aşa-numitul Floating Storage and Regasification Unit (FSRU) din nordul Greciei. Rolul acestuia este de a primi încărcături de gaze naturale lichefiate, chiar şi din America, pe care să le trimită mai departe către Balcani. Acest FSRU ar fi un alt mijloc de restrângere a influenţei ruse la nivel energetic, dar ar putea fi şi o modalitate de a contracara încercările turcilor de a monopoliza rutele de tranzit est-vet ale gazelor.

Ceea ce consolidează prospectele Greciei este descoperirea de hidrocarburi în estul Mediteranei. Există chiar speranţe ca Grecia să devină într-o bună zi o ,,nouă Norvegie”. Grecia, Cipru, Israel şi Italia cooperează acum sunt egida Comisiei Europene pentru a aduce aceste gaze în Europa.

înaintea crizei din zona euro, Grecia a pierdut multe oportunităţi din sectorul energetic. Acum, însă, lucrurile se schimbă în sfârşit. Total, ExxonMobil şi Eni investesc în proiectele de explorare autorizate în Marea Ionică şi Creta.

Grecia trebuie acum să facă tot posibilul pentru a termina toate aceste gazoducte şi proiecte până în 2020.

Sursa: Zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *