Timpul Liber

Handmade te face unică…

Un hobby profitabil

Una dintre tinerele pasionate de acest domeniu este şi Inga. Ea a început să confecţioneze manual diferite accesorii din pură curiozitate, urmând ca apoi să transforme acest hobby într-o afacere profitabilă. Primele bijuterii pe care le-a confecţionat creatoarea au fost chiar pentru ea, după care au urmat altele, destinate unui public mai larg – prietenilor, colegilor. Până la urmă, a ajuns să realizeze comenzi serioase. „Pentru început mi-am confecţionat mie câte ceva, apoi a plăcut şi altora şi am început să execut lucrări la comandă. Experimentez tot ceea ce înseamnă handmade – bijuterii, genţi, portmonee, bentiţe pentru păr şi accesorii pentru mirese”, povesteşte Inga. Ea mai spune că a încercat să facă de toate, pentru a vedea la ce se pricepe mai bine, constatând ulterior că nu se poate limita doar la o serie de produse. 
Produsele le vinde mai mult prin internet şi la expoziţii. A participat la 40 de expoziţii, care acum se organizează mult mai frecvent decât acum câţiva ani. Comenzile exclusive costă cam 700-800 de lei. „E cam echivalentul unei munci prestate la stat sau la particular, însă fără şefi şi ore de program”, spune Inga. 

Handmade vs Swarovski

Actualmente creatoarea are câteva comenzi şi, concomitent, pregăteşte o colecţie de accesorii retro pentru mirese. „Acum mă axez doar pe comenzi concrete, realizez accesorii pentru mirese. Sunt dintr-o categorie aparte. Atunci când confecţionez un colier prefer să fie o comandă concretă, deoarece uneori mă inspiră mult şi persoana care urmează să poarte ceea ce fac eu”, menţionează creatoarea de handmade. Inga promite că fiecare piesă va fi unică, iar bijuteriile vor fi prelucrate cu dantelă de culoarea pudrei şi a perlei, ceea ce va conferi o notă de originalitate întregii colecţii. Meşteriţa crede că aceste bijuterii vor putea substitui cu brio frumuseţea şi valoarea bijuteriilor preţioase. „De regulă, miresele noastre preferă bijuterii Swarovski şi bijuterii din metale preţioase, eu însă le propun bijuterii din materiale obişnuite. Eu nu pun preţ pe materia primă, ci pe idee, pe munca în sine şi unicitate. O floare simplă la gât pe bentiţă poate spune mai mult despre personalitatea miresei decât un colier de argint cu pietricele. Eu cred că bijuteriile handmade sunt o alternativă celor scumpe, o dovadă că şi ceva făcut de mână, din materiale simple însă cu multă iscusinţă, poate arăta la fel de preţios ca obiectele scumpe”, consideră Inga. 

Accesorii textile pe podium 

„Până mai deunăzi fetele noastre purtau handmade de import, dar astăzi s-au schimbat predilecţiile şi au trecut la podoabe autohtone similare. Am convins multe femei să lase aurul pentru vârsta de 80 de ani şi să poarte accesorii colorate. Chiar şi designerii renumiţi au renunţat la bijuteriile tradiţionale şi au pus pe podium accesorii textile handmade. Am acum o comandă pentru o bijuterie de la o cântăreaţă renumită din România şi va trebui să fac rost de furnitură de peste mări şi ţări, ca să semene cu originalul”, povesteşte creatoarea. 
Când începe să creeze ceva, ţine mai întâi cont de tendinţele de pe piaţa accesoriilor, studiază cu atenţie ce poartă la noi fetele. 

Materie primă de peste mări şi ţări 

O problemă serioasă a devenit achiziţionarea materiei prime. Materialele cu care lucrează Inga sunt stofe, panglici, furnitură metalică mărgeluţe, cristale, lut polimeric şi altele, toate acestea fiind procurate din magazinele propriu-zise ori cele on-line. Dar din motiv că multe dintre acestea nu se pot găsi în RM, le cumpără din România, Ucraina şi chiar SUA. 
Inga spune că ea şi colegii săi ar dori să creeze o asociaţie a lor ca să se poată mai lesne promova, să aibă un cuvânt de spus atunci când se ciocnesc cu diferite obstacole în activitatea lor. „La noi, cu părere de rău, e foarte multă birocraţie, iar taxele la materia primă sunt uneori atât de mari, încât suntem nevoiţi să stabilim şi noi nişte preţuri exagerate la produsul finit, iar asta scade din numărul clienţilor”, menţionează Inga. 

Un sfat pentru începători

„Începătorii trebuie să ştie că cel mai important lucru este talentul, ca să nu copieze pe cineva, ci să-şi etaleze viziunea proprie. Dacă nu ai această viziune – nu ai sorţi de izbândă, pentru că entuziasmul poate să dispară după câteva săptămâni sau luni. Sunt mulţi care încearcă, dar mai apoi abandonează”, constată Inga. 
Referindu-se la perspectiva îndeletnicirii sale, ea declară următoarele: „Eu fac ceva atunci când am inspiraţie, când am idei noi, ci nu pentru că trebuie. Dacă aş avea o firmă, presupun că aş face artă cu gândul la facturi, plăţi şi chirie. Eu vreau, însă, ca arta să rămână artă şi nu comerţ”. 

————
Adevăruri despre frumos

Suntem în perioada lui „no gold”, după cum spun şi tendinţele, iar eforturile depuse de unii designeri de a propune bijuterii handmade sunt din ce în ce mai simţite. O agrafă cu pietre sau ştrasuri, un accesoriu şic pentru păr, o bentiţă, nişte cercei sau mărgele, toate fac parte din marca trendy a acestui sezon, doar dacă sunt foarte colorate, masive şi, evident, confecţionate manual.

Nata Albot, Viorica Nagacevschi, Natalia Barbu, Irina Bivol şi Nelly Ciobanu sunt câteva dintre personalităţile care îşi îmbogăţesc ţinutele cu accesorii handmade.
Interpreta Nelly Ciobanu a purtat o ţinută cu aplicaţii handmade chiar la Eurovision, în 2009. Ea spune că aceste bijuterii butafore îţi pot îmbogăţi ţinuta dacă sunt alese şi combinate cu gust. „Am o sumedenie de bijuterii de acest fel, însă pe multe dintre ele mi le-a rupt… fetiţa mea”.
Cunoscutul notar Viorica Nagacevschi a optat pentru bijuteriile textile tocmai din motiv că sunt foarte ingenioase şi de unicat. „Îmi plac pentru că nu sunt făcute de vreo maşină fără suflet şi nici nu se repetă. Iar caseta mea cu bijuterii, în mod obligatoriu, este completată cu multe accesorii de acest fel”, a remarcat ea.
Irina Bivol poartă handmade pentru că îi place să fie originală şi „altfel”, dând un strop de culoare ţinutei prin accesoriile pe care le poartă. „Îmi plac accentele, fiindcă îmi creează dispoziţie, iar pentru un interpret aceste detalii contează mult”, consideră interpreta.

Nadia Tătaru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *