Timpul Local

Ieri a început recensământul agricol

La nivel naţional, activităţile RGA se organizează sub egida Comisiei republicane şi sunt implementate de Biroul Naţional de Statistică (BNS) în comun cu autorităţile publice centrale şi locale. 
Potrivit Alei Pâslariuc, şefă de direcţie la BNS, informaţia colectată va cuprinde structura producătorilor agricoli, precum suprafeţele terenurilor agricole după modul de folosinţă – terenuri arabile (inclusiv structura suprafeţelor însămânţate), livezi, vii etc.; numărul pomilor fructiferi şi butucilor de viţă-de-vie – în total şi pe grupele principale de soiuri; efectivul de animale şi păsări pe specii, grupe, vârstă şi sex; numărul de persoane care lucrează în gospodărie, precum şi numărul de maşini şi utilaj agricol disponibil. În acest sens au fost întocmite două formulare, la care vor trebui să răspundă cei chestionaţi. 

Conform prevederilor Legii cu privire la statistica oficială, datele din chestionarele de recensământ constituie o informaţie confidenţială şi pot fi utilizate doar în scopuri statistice. 
Ieri a fost prima zi de recensământ. Cu această ocazie, la BNS a fost organizată o conferinţă de presă. Lucia Spoială, directoarea BNS, a declarat că pentru executarea lucrărilor de realizare a RGA pe teren, de către organele teritoriale de statistică au fost recrutate şi instruite circa 5,5 mii de persoane (recenzori şi instructori-controlori).

Bugetul total pentru desfăşurarea RGA este de 67 mln. lei. Guvernul Regatului Suediei a alocat un grant în valoare de 20,4 mln. de coroane suedeze, ceea ce constituie peste 50 la sută din costul proiectului; Uniunea Europeană a oferit un milion de euro (un sfert din bugetul RGA). Guvernul României va acorda asistenţă tehnică în valoare de 500 mii euro, iar de la bugetul RM vor fi alocate circa 17 mln. lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *