Astăzi 23 Octombrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 14:59
Abonamente

Actualitate 4 Octombrie 2017, ora 17:25

încotro?Igor Dodon: Bulgarii vor avea deputatul său în Parlamentul Republicii Moldova

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Igor Dodon a anunţat miercuri, 4 octombrie, că raionul Taraclia, unde locuiesc cel mai mare numări de etnici bulgari din ţară, va avea propriul său deputat în Parlamentul de la Chişinău, subliniind că este o premieră pentru Republica Moldova când Bulgaria va avea un reprezentant în Legislativul moldovenesc, anunță adevarul.ro.

Igor Dodon a precizat că, potrivit noii legi electorale, circumscripţiile uninominale vor fi create dintr-un raion sau mai multe raioane care vor forma în total 55-60 de mii de locuitori. Însă, aceeaşi lege spune că în cazul raioanelor unde locuieşte populaţie preponderent de altă etnie, atunci nu contează numărul de locuitori, circumscripţia va fi formată din numărul existent, şi nu din 55-60 de mii ca în restul circumscripţiilor.

Şeful statului a menţionat că în Taraclia locuiesc circa 20-25 de mii de oameni, dând asigurări că raionul respectiv va avea propria circumscripţie, în rezultat enitcii bulgari vor avea oportunitatea de a-şi alege candidatul lor la parlamentarele din 2018. 
„Bulgarii vor avea reprezentantul său în Parlament, în premieră, în 26 de ani de independenţă. Eu cred că este încă un pas concret în care noi demonstrăm o deschidere faţă de etniile care locuiesc în Republica Moldova alături de etnia majoritară de moldoveni”, a afirmat Igor Dodon la întrevederea cu vicepreşedintele Bulgariei, Iliana Iotova.
De asemenea, Dodon a declarat că în contextul reformei administrativ teritoriale, care ar putea presupune fuzionarea mai multor raioane, el se va împotrivi acestei reforme, afirmând că Taraclia va rămâne intactă în această situaţie.
Amintim că anterior Igor Dodon a solicitat ca şi Găgăuzia să aibă reprezentanţii săi în Parlamentul de la Chişinău, dar şi Transnistria. 

adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 14:00

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică Din editia print

Reprezentanții companiei Starnet au pierdut circa 7 milioane de lei în urma incendiului izbucnit în data de 22 octombrie la unul din cele două noduri principale de distribuție a internetului pentru clienții din toată Republica Moldova. Totodată, aceștia anunță că facturile...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 23 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Politica Rusiei de susținere a separatismului global: o armă cu două fețe

În ultimii ani, despre Federația Rusă s-a vehiculat în presa internațională ca despre cel mai mare susținător al mișcărilor secesioniste din Europa și nu numai.

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md