Actualitate

Ilia Trombiţchi: Ucraina a promis că va fi deversat un volum mai mare de apă pe Nistru

Ca urmare a discuţiilor partea ucraineană a promis că în următoarele zile va fi deversat un volum mai mare de apă pe Nistru. Despre aceasta a anunţat preşedintele Asociaţiei Internaţionale Ecologice a Păstrătorilor Râului „Eco-TIRAS”, Ilia Trombiţchi, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Potrivit lui, în cadrul întrevederii s-a constatat că în rezervorul de apă din Novodnetrovsk, Ucraina nu este atât de puţină apă aşa cum se spunea anterior. Totodată, ecologistul a menţionat că săptămâna viitoare vor continua discuţiile la nivel internaţional. O întrevedere între partea moldovenească şi cea ucraineană va avea loc la Kiev.

Ilia Trombiţchi susţine că nu este clar deocamdată de ce a fost reţinut un volum atât de mare în rezervorul de la Novodnetrovsk. Preşedintele „Eco-TIRAS” presupune că aceasta a fost reţinută în scop energetic.

Totodată, ecologistul susţine că deversarea unui volum mai mare pe Nistru este o soluţie în acest moment pentru Moldova. Pentru a soluţiona problema scărderii nivelului râului Nistru, în perspectivă pe termen lung, în ţară trebuie să cadă precipitaţii de durată. „Totodată, trebuie revizuită utilizarea teritoriului dintre Nistru şi Prut, dar pentru aceasta este nevoie de voinţă politică”, a menţionat Ilia Trombiţchi. Potrivit lui, secarea râului are loc inclusiv din cauza schimbărilor climatice.

Subiectul a ajuns în atenţia opiniei publice după ce deputaţii comunişti au atras atenţia asupra unei posibile catastrofe ecologice, ca urmare a căreia ar exista pericolul întreruperii alimentării cu apă a oraşului Chişinău. Ulterior, SA „Apă-Canal Chişinău” a menţionat că acest pericol va exista dacă nivelul apei în râul Nistru va scădea sub 8,4 metri, actualmente fiind de 8,5 metri. Totodată, ministrul mediului, Valeriu Muntean susţine că nu există motive de panică.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *