Actualitate

În 2013, timp de trei luni, vom circula în Uniunea Europeană fără vize

Declaraţia aparţine şefului Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel.

„Toţi cetăţenii vor putea călători timp de trei luni fără viză, desigur aceasta nu va include permisul de a lucra în Europa, aşa cum nu a fost inclus pentru început la toate ţările membre ale Uniunii Europene”, declară Dirk Schuebel, în cadrul unui interviu pentru epresa.md.

De asemenea, oficialul european susţine că în procesul de liberalizare a regimului de vize, Moldova se îndreaptă în direcţia corectă. „Începând dialogul în 2010, Uniunea Europeană nu a crezut că deja în 2012 se va trece la pasul al doilea al acestui dialog. Acum, în mare parte totul depinde de Moldova. Noi vom analiza atent cât de repede se va aproba şi adopta implementarea Legii antidiscriminare. Dacă totul va decurge conform rigorilor, sunt convins că Moldova va putea trece la următorul pas în procesul de liberalizare a vizelor”, a mai adăugat Dirk Schuebel.

România cere liberalizarea vizelor UE pentru Moldova

Miniştrii de Externe europeni au primit ieri o scrisoare iniţiată de România în care statelor membre ale Uniunii li se cere sprijinul pentru trecerea la faza a doua a Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova.

Scrisoarea mai este semnată de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia şi Slovacia. Semnatarii propun luarea unei decizii la următoarea reuniune a şefilor diplomaţiilor, în luna noiembrie, şi consideră că aceasta ar însemna recunoaşterea progreselor Chişinăului în aplicarea Planului pentru liberalizarea vizelor, un exemplu pentru restul ţărilor din Parteneriatul Estic.

România este reprezentată la reuniune de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

„În 2012, am observat cu satisfacţie faptul că Republica Moldova şi-a consolidat poziţia de candidat de prim-plan în cadrul Parteneriatului Estic. Autorităţile de la Chişinău au furnizat multe dovezi privind voinţa şi capacitatea lor de a progresa în domeniile unor reforme-cheie conforme cu aspiraţiile Republicii Moldova. În acelaşi timp, Republica Moldova a reuşit să realizeze progrese în negocierea viitorului acord de asociere cu UE şi realizarea Zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare (DCFTA)", se menţionează în scrisoarea inițiată de România.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *