Astăzi 23 Octombrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 19:07
Abonamente

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 13 August 2017, ora 10:54

În ce condiţii ar putea fi implicată România într-un conflict declanşat între SUA şi Coreea de Nord

Marime Font

Să reamintim un principiu fundamental al Tratatului de la Washington cu al său art.5 privind apărarea colectivă: orice atac asupra unuia dintre aliaţi, ţări membre NATO, va fi considerat drept un atac împotriva tuturor. Şi, în consecinţă, se va reacţiona ca atare. 

Într-o asemenea situaţie, statul membru respectiv, membru NATO, poate să ceară convocarea de urgenţă a Consiliului Alianţei, invocând art.5 iar votul ambasadorilor, prin consens, poate decide începerea derulării procedurilor de răspuns, angajând totalitatea mijloacelor şi capacităţilor care-i stau la dispoziţie. Caz în care, la discuţii şi la vot, urmează să participe şi ambasadorul român. Care va fi mandatul său, decis de CSAT, poate discutat şi într-o sesiune specială a Parlamentului (dacă vor fi convinşi aleşii neamului că e o chestiune destul de importantă pentru a-i face să renunţa la „biletele de odihnă“)? Bănuiesc că, logic, vom urma linia de până acum, de solidaritate absolută cu NATO şi cu SUA, aliatul nostru strategic cel mai de nădejde.

Dar, ca lucrurile să fie clare şi indubitabile, zic eu că normal ar fi fost să avem, acum când mizele ating zona de supravieţuire fizică a unor regiuni sau, prin extensie, a unor largi zone ale planetei, să-i avem pe liderii noştri spunând ceva, orice, cât de cât, pentru a ne marca poziţia, cât de cât, acolo, pe undeva, într-un joc în care lumea se poziţionează rapid şi anunţă ce linie politică şi, eventual, militară, doreşte să urmeze. Nimeni n-a zis nimic. Oare de ce? Chiar nu interesează pe nimeni că, într-un scenariu extrem (dar care nu este într-atât de absurd încât să nu poată fi luat în considerare) suntem în raza de acţiune a două tipuri de rachete nord-coreene care ar putea fi lansate înspre Europa tocmai ca răspuns la o eventuală implicare a NATO alături de aliatul nostru american?Războiul este inevitabil? Încă nu, iar liniile diplomatice cu Moscova şi Beijingul funcţionează şi s-ar putea să producă rezultate. Important, în acest caz, să vedem dacă se va propune un arbitraj al Consiliului de Securitate pentru construcţia unui aranjament comprehensiv privind regiunea respectivă, cu garanţii şi obligaţii foarte precise. La fel de posibil, din păcate, cu perspectiva de a vedea o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate care să autorizeze măsuri extreme de sancţionare a Coreei de Nord, dacă vor fi lansate rachetele balistice împotriva unor ţinte americane sau din ţări aliate SUA.

Citiți mai multe detalii pe adevarul.ro 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 18:02

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică?

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică? Din editia print

Reprezentanții companiei Starnet au pierdut circa 7 milioane de lei în urma incendiului izbucnit în data de 22 octombrie la unul din cele două noduri principale de distribuție a internetului pentru clienții din toată Republica Moldova. Totodată, aceștia anunță că facturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 16:55

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Acum, îşi iubeşte băieţii în egală măsură şi se bucură atunci când are ocazia să stea în prezenţa lor. Totuşi, situaţia nu a fost aşa încă de la naşterea lor. Într-un documentar prezentat de ”National Geographic”, Prinţesa Diana a...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 23 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Politica Rusiei de susținere a separatismului global: o armă cu 2 fețe

În ultimii ani, despre Federația Rusă s-a vehiculat în presa internațională ca despre cel mai mare susținător al mișcărilor secesioniste din Europa și nu numai.

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md