Eveniment

În Moldova va fi sărbătorită Ziua Portului Popular

Inițiativa aparține Ministerului Culturii și are ca scop promovarea valorilor autentice de patrimoniu cultural imaterial, colportate de costumul tradițional.

Anual, în această zi, la nivel național vor fi desfășurate activități culturale care vor pune în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamenticii și stilurilor diverse de broderie, semnificația mesajelor vechi încifrate în simbolurile care se regăsesc pe diferitele piese din portul popular.

În ultimul timp costumul popular se bucură de o popularitate tot mai mare fiind îmbrăcat nu doar la sărbătorile naționale, ci și la nunți, botezuri, sărbători de importanță locală.

Costumul tradițional, numit şi Port Popular, este marcă a identității, simbol care ne reprezintă alături de simbolurile de stat, stemă, drapel, blazoane, fiecare popor păstrând un ansamblu vestimentar propriu, ca unul din cele mai vechi însemne.

Portul popular este sursă de inspiraţie pentru artişti şi designeri vestimentari din întreaga lume, este colecţionat şi etalat în expoziţii, spectacole etc., este onorat de cetăţenii din ţară şi peste hotare.

Sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *