Editorial

Încă o dată despre Filat şi argaţii săi de presă

Dar, vorba ceea: ce a căutat, aceea a găsit. Adică după sac şi petic. Cam aşa ar suna parafrazarea unui vechi proverb: spune-mi cine te apără şi am să-ţi spun cine eşti. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre idioţii utili din echipa de zgomote (plătite) a premierului care nici nu realizează că „apărându-l” pe Filat se fac de râs şi arată la fel de jalnici, ca şi primii.

Spiritele s-au încins iar, cauza fiind cea veche – atitudinea faţă de alegerea preşedintelui. Adept declarat al respectării Acordului de constituire a AIE-2, eu continui să insist asupra acestui aspect: pentru funcţia de şef al statului trebuie să fie înaintat candidatul Alianţei, Marian Lupu. Actualul premier, V. Filat, a fost ales conform acestui Acord, deci şi preşedintele R. Moldova, şi preşedintele Parlamentului urmează să fie aleşi tot în baza acestui Acord. Aşa e corect politic, dar şi bărbăteşte. Deoarece o componentă a AIE-2, şi anume PLDM, nu doreşte să voteze pentru candidatura Alianţei, dar nici nu are curajul să recunoască acest lucru public, deschis şi tranşant, a apărut iniţiativa ca deputaţii să arate buletinele de vot pentru a se şti pentru ce a votat fiecare deputat. Iată ce scriam despre această idee în TIMPUL de miercuri, 7 decembrie: „… Mie nu mi se pare lipsită de logică şi chiar bun-simţ politic această iniţiativă a lui M. Lupu. Ca alegător, care am votat pentru unul dintre partidele din Alianţă, eu doresc să ştiu pentru ce au votat cei cărora eu le-am dat votul meu – pentru alegerea preşedintelui şi curmarea crizei sau pentru a arunca R. Moldova în haosul unor noi alegeri. De ce să nu ştiu?!”. Acest nevinovat şi absolut benign punct de vedere a fost luat în furci de argaţii de presă ai lui Filat. Bieţii argaţi s-au developat! Astfel, a devenit clar că, fiind împotriva respectivei iniţiative, anume Filat nu doreşte să voteze candidatura Alianţei şi se pregăteşte să ne arunce în hăul anticipatelor .

„Argumentul” că acest gest ar fi anticonstituţional nu rezistă. Votul secret e o garanţie pentru deputaţi, nu o obligaţie. Dreptul meu de alegător de a şti cum votează partidul ales de mine nu poate fi anticonstituţional. Acest aspect al problemei a fost foarte bine prins de un cititor de-al nostru care scria pe forum următoarele: „Dacă votul alegătorilor e personal, secret şi garantat, votul aleşilor şi al reprezentanţilor e deschis şi public deoarece ei sunt responsabili alegătorilor al căror drept e de a şti felul în care a votat cel ce îi reprezintă în aşa fel încât alegătorul şi cetăţeanul de rând să poată face corecţiile selective la următoarele alegeri. Recordul de votare al reprezentanţilor e un document public la care orice cetăţean poate avea acces, iar cetăţenii au dreptul legal de a-i trage la răspundere pe deputaţi pe baza felului în care aceştia au votat sau nu. Toată această şarlatanie cu votul secret al deputaţilor e ilegală şi inadmisibilă în democraţiile reprezentative”. Clar şi argumentat. Asupra acestui aspect, dar mai nuanţat, se pronunţă şi politologul Corneliu Ciurea.

Să declari că acest punct de vedere înseamnă… „demonizarea” lui Filat şi un îndemn la încălcarea grosolană a Constituţiei înseamnă să fii ori un mare şarlatan, ori un ignar terminat şi un mercenar venal. Sau şi una, şi alta…

De ce deputatul ar trebui să ascundă de colegii de Alianţă şi de alegătorii săi cum a votat? Ce e ruşinos şi criminal în a arăta lumii cum ai votat? Cum poţi încalcă prin acest gest Constituţia? Unde e scris în Constituţie că deputatului i se interzice să arate colegilor şi alegătorilor buletinul de vot, pentru a se vedea cum a votat? Dacă mergem pe această „logică”, trebuie să fie declarate anticonstituţionale şi deciziile publice ale partidelor care au declarat că vor susţine candidatura Alianţei la funcţia de preşedinte… Când liderii PD şi PL nu fac un secret pe cine vor vota şi declară public că vor vota candidatura lui M. Lupu înseamnă oare aceasta că ei încalcă articolul 78 (1) al Constituţiei despre alegerea preşedintelui prin vot secret!? Vedeţi până la ce absurdităţi grosolane se poate ajunge conform acestei „logici”!

Cât priveşte acuzaţiile despre… „demonizarea” bietului Filat. Toată lumea normală vede că adevărul e altul, şi anume: Filat şi-a săpat groapa singurel, cu mânuţa sa, el s-a autodemonizat prin comportamentul său, prin aroganţa sa, prin atitudinea sa de vechil faţă de colegii de Alianţă, prin minciună, inconsecvenţă, duplicitate ş.a.m.d. În mai puţin de doi ani, Filat a reuşit performanţa de a-i face duşmani pe toţi cei cu care a intrat în contact. Numai Filat a reuşit să-i facă pe oamenii care au fost anticomunişti să-l accepte pe Voronin doar pentru a scăpa de el, de „politicianul nr. 1” al R. Moldova.

Astfel, toate „argumentele” valeţilor lui Filat valorează exact atât cât valorează sinceritatea lui politică. Să mori de râs, nu alta, dar nu poţi pentru că te umple plânsul când vezi unde împing biata ţară politicienii iresponsabili şi slugile lor mediatice din echipele de zgomote partinice…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *