Editorial

Încă o dată despre obraz şi Decretul Ghimpu

Nu-mi amintesc, de exemplu, ca CC să fi manifestat vreodată sensibilitate faţă de prezenţa militară rusească în RM şi să fi declarat această prezenţă ca fiind una ce contravine Constituţiei RM. N-am auzit, de asemenea, ca preşedintele CC, Dumitru Pulbere, magistratul cu ceas scump pe mână, să fi intervenit pe lângă omologul său rus ca să se intereseze dacă nu cumva acţiunile autorităţilor Federaţiei Ruse împotriva producătorilor de vin din RM contravin Constituţiei ruseşti.

Din păcate, şi anul acesta, agenda dezbaterilor electorale din RM nu se va circumscrie problemelor interne, ci va rămâne în albia confruntărilor geopolitice şi ideologice. Întrebarea la care urmează să răspundem în acest context e următoarea: are astăzi RM o clasă politică, o elită conducătoare capabilă să ridice mănuşa aruncată de ruşi sau să le arunce ruşilor mănuşa? Pun această întrebare, pornind de la o realitate evidentă, căreia nici politicienii noştri, nici presa noastră, nici opinia publică de la noi nu au curajul să-i spună pe numele ei adevărat: blocadă economică şi şantaj. Interzicerea vinurilor moldoveneşti se numeşte blocadă economică, iar atacurile împotriva poziţiei ocupate de şeful interimar al RM, Mihai Ghimpu, în chestiunile legate de 9 mai 1945 şi 28 iunie 1940, se numesc şantaj şi amestec în treburile interne ale unui stat independent şi suveran. Echipa de magistraţi (cu ceasuri scumpe pe mâini) a lui Pulbere nu s-a pronunţat asupra faptului dacă nu cumva aceste acţiuni ale Rusiei contravin Constituţiei RM.

În contextul celor discutate nu pot să trec peste o altă situaţie… delicată, cu „uşoare” conotaţii politice şi geopolitice. Cu ocazia (nefericită) a inundaţiilor din lunca Prutului, ne-am amintit de… România. Trebuie să recunoaştem că, deşi vorbim frumos şi inspirat pe tema „DEZGHEŢULUI” în relaţiile dintre RM şi România, între ele adie o briză rece. Ceva nu se leagă, ceva nu merge, ceva (nu) se întâmplă… În timp ce România face eforturi susţinute în plan extern pentru a promova interesele RM în UE, în timp ce România şi-a dezlegat punga pentru a da un grant substanţial RM (în situaţia când are probleme serioase la ea acasă), unii de la Chişinău… tot în pădure se uită, ca în proverbul rusesc. Eu sesizez aici o problemă de (lipsă) de bun-simţ şi de obraz. Pe de o parte, cerem de la Băsescu bani şi materiale de construcţie pentru sinistraţii din lunca Prutului, pe de alta – ne curg mucii la poarta palatului lui Putin. Adică, cum, România e o vacă de muls? Cei care au determinat CC să anuleze Decretul Ghimpu nu s-au gândit la faptul că acest gest poate atinge sensibilitatea României? Declari neconstituţională istoria comună a unui neam – care neam românesc se numeşte şi se va numi în veci – apoi ceri de la România bani şi lemn de construcţie pentru casele sinistraţilor?

Apropo, nu am auzit ca Rusia să fi promis moldovenilor sinistraţi măcar o rublă sau o scândură…Unora le place să-i amintească României că ar avea nişte obligaţii faţă de noi…Dar Rusia nu are nici o obligaţie, nici o datorie faţă de RM? Dacă comuniştii se burică şi se cocoşesc să rămână independenţi faţă de România, de ce nu cer bani şi lemn de construcţie de la ruşi? Poate e cazul ca acum, când am intrat într-o mare nevoie, ruşii să ne întoarcă lemnul pe care l-au tăiat pe gratis miile de basarabeni deportaţi cu care ruşii au umplut Siberia după 28 iunie 1940…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *