Social

Încă un BAC fraudat. Cine e vinovat?

Ca totdeauna, după asemenea informaţii urmează eterna întrebare „Cine e vinovat?”. De regulă, cei vizaţi – elevii, părinţii, profesorii, directorii de şcoli ş.a.m.d. – evită să răspundă la această întrebare, fiecare având interesul său propriu ca să tacă. Un lucru este clar: într-o ţară care se consideră cea mai săracă şi cea mai coruptă în Europa fraudarea BAC-ului este „opera” unui şir întreg de factori. Am discutat pe această temă cu mai multă lume implicată direct sau indirect în examenele de la BAC, profesori cu experienţă bogată care cunosc foarte bine, din interior, mecanismul fraudelor.

Un profesor căruia din motive lesne de înţeles nu o să-i dau numele mi-a prezentat o listă de „zece puncte” care răspund la întrebarea din titlul acestui articol: Cine e vinovat de fraudele de la BAC? Domnia sa nu pretinde că lista e exhaustivă, poate, zice el, sunt mai mulţi, însă nu mai puţini. Invit cititorii să discutăm pe marginea acestei liste.

Aşadar, şi anul acesta BAC-ul a fost fraudat. Iată cine sunt cei vinovaţi.

1. Elevii care nu doresc să facă… carte (nu-s „motivaţi” fiindcă , la vârsta lor deja au înţeles că în ţara asta nu cunoştinţele contează, ci banii şi relaţiile).
2. Părinţii plecaţi peste hotare care cred că în RM poţi cumpăra totul cu bani (de acolo de unde se află telefonează „la Moldova”, rugându-i pe profesori să le ajute copiilor – să copieze!, nu să înveţe).
3. Profesorii care în decursul anului (anilor) fac cu elevii lor ore particulare (de multe ori, în incinta instituţiei), apoi le promit că-i vor ajuta la copiat sau le vor mări nota la examenul de BAC.
4. Profesorii care iau bani şi le promit elevilor că le vor transmite răspunsurile prin diferite mijloace (tehnice).
5. Directorii de licee, preşedinţii comisiilor, diriginţii claselor absolvente care au adunat bani (de la 800 la 2400 lei) promiţându-le elevilor că asistenţii vor fi plasaţi astfel ca ei să poată folosi telefoanele mobile nestingheriţi de nimeni.
6. Inspectorii de diferit rang care, la rândul lor, vin cu listele lor pentru a obţine pentru cineva o notă mai mare. (Suma plătită depinde de notă – pentru nota 10 se dau (iau) 250 euro).
7. Toţi funcţionarii înalţi de prin direcţii şi ministere care au liceeni absolvenţi şi au nevoie de nota 10 pentru facultatea dorită.
8. Membrii Comisiei Naţionale de Examinare, pentru că nu i-au pregătit pe viitorii preşedinţi de BAC şi nu au efectuat o selecţie publică, angajându-i prin concurs.
9. Funcţionarii ME care activează netransparent şi nu-i pedepsesc la timp pe cei vinovaţi.
10. Angajaţii de la CCCEC cărora li s-a permis să facă ceea ce fac – să caute fraudele, vorba lui Mihai Ghimpu, liderul PL, „prin… sutienele absolventelor”.

Lista poate fi mai mare sau mai mică, însă nu asta contează. Cu adevărat contează conştientizarea adevărului că fraudarea BAC-ului nu ţine de o verigă aparte a lanţului, ci de Sistem. Sistemul e putred. Ce folos că ministrul Şleahtiţchi vrea corectitudine şi legalitate, dacă toţi cei din jur vor altceva?

În acest context, este ridicol şi nedrept să-l faci pe ministrul Şleahtiţchi ţap ispăşitor. Ce ar schimba demisia lui? Nimic. Fiindcă miniştrii pleacă, dar Sistemul rămâne. Haideţi să discutăm.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *