Moldova

Încălcări semnalate la startul alegerilor locale din Republica Moldova

Şeful Misiunii, Pavel Postica, a declarat într-o conferinţă de presă că observatorii Promo-LEX au depistat secţii de votare care s-au deschis fie mai devreme de ora 7.00, fie mai târziu. 

Pavel Postica a menţionat că printre cauzele întârzierii deschiderii unor secţii de votare a fost sigilarea cu întârziere a urnelor de vot sau probleme cu descuierea safeurilor pentru a scoate buletinele de vot.

Primele constatări ale observatorilor Promo-LEX arată că unele secţii de votare nu au infrastructura corespunzătoare cerinţelor. Într-o secţie din Sângerei este lipsă telefonul fix. O secţie din Chişinău este amplasată la etaj, respectiv oamenii cu deficienţe de deplasare nu pot ajunge la urnele de vot. Pavel Postica a menţionat că o situaţie ieşită din comun s-a înregistrat la o secţie din Chişinău, unde la ora 8.40 încă nu era sigilată urna mobilă.

Observatorii au semnalizat cel puţin 3 cazuri când s-a votat fără verificarea fişei de însoţire a buletinului de identitate. Într-un alt caz alegătorul a venit la secţia de votare cu buletinul său, dar cu fişa de însoţire a nepotului. Într-un sat din raionul Floreşti au fost găsite 2 buletine de vot, necompletate, în iarbă lângă secţia de votare.

În Cimişlia o persoană cu dizabilităţi nu a avut acces în secţia de votare, iar preşedintele acesteia i-a scos afară buletinul de vot ca alegătorul să voteze. Observatorii au înregistrat funcţionarea defectuoasă a registrului electronic în cel puţin 3 secţii de votare.

De asemenea s-au observat cazuri de agitaţie electorală. Alături de secţia de votare dintr-un sat din raionul Căuşeni stătea un candidat la funcţia de primar şi îi îndemna pe oameni să-l voteze. Au fost observate câteva cazuri de transportare organizată a alegătorilor.

Pavel Postica a spus că a avut loc şi o situaţie ieşită din comun la o secţie de votare din oraşul Floreşti, când observatorului Promo-LEX i s-a interzis să se deplaseze prin incinta secţiei.

Cât ţine de votarea cetăţenilor din localităţile din dreapta Nistrului, aflate sub controlul administraţiei separatiste de la Tiraspol, Pavel Postica a spus că nu există obstacole în deplasarea oamenilor. ŞI alegătorii din Corjova, din stânga Nistrului, pot vota la Cocieri.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *